Skreirygg med tomat, kronärtskocka och olivolja 

torsk

En snabb och väldigt fräsch fiskrätt, inspirerad av den klassiska såsen antiboise.  Jag använde skrei som jag hade i frysen, men mer eller mindre vilken fisk som helst passar till detta tillbehör. Du kan även välja att tillsätta lite mera olika grönsaker i olivoljan, exempelvis skivade morötter, sockerärtor, oliver, lök mm. Vi serverade nykokt färskpotatis till, men där kan du också variera lite som du vill. Rätten fungerar även med exempelvis pressad potatis eller cous cous alternativt med en matig sallad till.

Sätt ugnen på 120 grader varmluft. Om du ska servera potatis till så sätt på den direkt, när den är klar så är du mer eller mindre klar med resterande.

560 gr skrei, sej eller torskrygg, ben och skinnfri – gärna snabbrimmad
Olivolja

Dela fisken i fyra lika stora bitar. Täck botten på en ugnsfast form med olivolja och lägg i fisken, baka sedan av den i ca 12 – 20 minuter, torsken ska ha en innertemperatur på 44 grader när den är klar.

300 gr babyplommontomater
1 burk (285 gr.) kvartarde kronärtskockor
1 kruka basilika
2 citroner, saften ifrån
1 1/2 dl jungfru olivolja, fruktig och av god kvalitet
Salt och svartpeppar

Dela tomaterna i 3-4 skivor, strimla basilikan. Ljumma upp olivoljan med citronsaften till ca 40 grader. Vänd ner tomaterna och kronärtskockorna och låt dessa bli ljumna tar ca 1 minut. Smaka upp med salt och peppar, ta av från värmen och rör ner basilikan.

/Fredrik

2 thoughts on “Skreirygg med tomat, kronärtskocka och olivolja 

  1. Pingback: Inspiration till matplaneringen | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Veckomatsedel den 4 februari | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s