Under terminerna samlar vi gärna på oss en massa mat och frysen känns ofta överfull. Vi kommer spendera sommaren på landet och tänkte därför försöka äta ur frysen så mycket det går. Förhoppningen efter veckan är att frysen är någorlunda tom inför säsongen av bär och svampplockning. Nedan har vi gjort förslag på rätter efter råvara. Vi hoppas det kan inspirera er till att äta ut er frys.
Glöm inte heller att kika på våra inlägg om midsommar som du hittar här och här.
Foto av Sanna Livijn Wexell för Mathem.
Köttfärs
Köttfärs är ofta på erbjudande och det blir ju lätt att en bunkrar upp köttfärs och gör då ofta större satser med köttbullar eller köttfärssås. Nu gäller det att äta upp resten.
- Tacobiffar med avokadoyoghurt och bulgur
- Köttbullar i lingongräddsås med gurk- och sockerärtssallad – servera med färskpotatis
- Köttfärspannkaka
Har du färdig köttfärssås så kan du ha den som grund för Mamma Larssons penne.
Lax
Lax är en hit i vår familj just nu. Sigge äter gärna grillad lax helt utan tillbehör. Men för oss övriga så blir det nog någon av rätterna nedan.
- Inkokt lax med smak av soja och till det gurksallad i syrlig majonäs – så somrigt och gott!
- Brynt lax med råkost, sojamajonäs, lime och koriander
- Sesampanerad lax med shiratakinudelsallad
Torskrygg
Köper ofta större förpackningar när det är extra bra pris. Nu finns en del slattar kvar i frysen.
- Pot au feu – lättlagad torsk med brynt smör och rödbetor
- Ugnsbakad torsk, äppelcoleslaw och lättbrynt gurka
- Torsk med ägg och räkor – servera med färskpotatis
Foto av Sanna Livijn Wexell för Mathem.
Kyclingfilé – hel och strimlad
- Kycklingspett med snabb jordnötssås och chilipicklad gurka
- Kycklingpiccata med rostad färskpotatissallad och enkel råriven tomatsås
- Smörstekt kyckling med broccoli, soja och citron
Falafel
Vi har massor av falafel i frysen. Japp, vi äter helfabrikat ibland och dessa är Los favoriter. Nedan är lite schyssta tillbehör som passar falafel. Och vill du göra egna så finns det såklart recept på det också.
- Rostad bulgursallad med toum – libanesisk vitlökscréme
- Hummus
- Baba Ganoush
- Tabbouleh och tzatziki
- Falafel i pitabröd – om du vill göra egen…
/Fredrik