Veckomatsedel; tema färs

Ni önskade veckomatsedlar med olika teman. Här kommer en första veckomatsedel från Strandbergs med tema färs. Köttfärs går ju hem hos de flesta barn, precis som de flesta barn älskar tacos. Det finns ju dock flera varianter på färs och här kommer några förslag på rätter som vi hoppas ska inspirera er under veckan.

En av våra stora hiträtter är ju mamma Larssons penne – en snabb pastagratäng med köttfärs. Den här passar grymt den kvällen i veckan där ni har lite mindre tid. Barnen ska iväg på aktiviteter eller ni är allmänt sena. Antingen så gör ni i ordning den dagen innan eller samma kväll. Servera med en enkel tomatsallad eller rivna morötter. Snabbt, gott och enkelt!

Mamma-Larssons-penne-foto-sanna-livijn-wexell-mathem Foto av Sanna Livijn-Wexell för Mathem (gäller även huvudbilden på kycklingköttbullarna).

För er som äter vegetariskt finns chili con quorn med avokado, gräddfil och tortilla.

En av våra personliga favoriter är kycklingfärsspett med kanel och pistagenötter, ajvaryoghurt och rostad potatis. En rätt med lite annorlunda smaker som för tankarna till mellanöstern.

 

Cannelloni med köttfärs och zucchini är supergott och inte alls så komplicerat som en kan tro om ni använder er av färska pastaplattor. På samma tema, men utan färs, finns även den tomatgratinerad grönsakscannellonin.

Vi får ju inte glömma bort älgfärsen. Älgköttbullar i  lingongräddsås med gurk- och sockerärtssallad är en väldigt uppskattad rätt, men vi har ju även älgfärsbiffar med lingon, smörstekt kål och potatismos.

älgköttbullar-i-grytaa

Och så såklart min variant på den klassiska köttfärssåsen. Prova gärna en vegetarisk ”köttfärssås” gjord på sojafärs eller – för den med barn som gillar att prova –  kycklingfärssås med röd curry och kokosgrädde. Även klassikern köttfärslimpa med bacon och rostade rotfrukter kan vara något att prova.

I stället för tacos på fredagen så kör tacobiffar med avokadoyoghurt och bulgur.

Till helgen passar det kanske med nötfärsbiffar, trattkantarellsås, rostade jordärtskockor med grönkål och tryffeldoft eller lammfärsbiffar med rostade rotsaker och getostcrème. Eller varför inte älgfärsbiffar med ett helt magiskt gott trattkantarellsmör till. Samt hasselbackspotatis, grönkål och rårörda lingon.

Grymt gott om du frågar oss!

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s