En otroligt frisk och trevlig rätt till julbordet. Inspirerade av min frus resa till Berlin där hon åt något liknande och har tjatat om det sedan dess. Jag hoppas att detta ska smaka.
1 granny Smith äpple
1 st rättika, picklad, se recept nedan
2 fikon, tunt skivade
1 dl hasselnötter, rostade och grovkrossade
1 citron, saften ifrån
1 – 2 msk kallpressad olivolja
flingsalt
Hyvla äpplet tunt på mandolin, alt. med en osthyvel eller skiva tunt med en kniv. Varva äpple, picklad rättika och fikon på en tallrik. Toppa med nötterna, oljan, citronsaften och saltet
Picklad rättika
1 st rättika
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl äppelcidervinäger
1 1/2 dl socker
Koka upp vatten, socker och vinäger, kyl ner. Skala rättikan och hyvla den tunt på mandolin, alt. med en osthyvel el. skiva tunt med en kniv. Lägg rättikan i lagen, ställ in i kyl och låt pickla minst några timmar.
Håller sig några veckor i lagen så länge ingen smuts kommer ner i den och den står kallt.
/Fredrik