Fläskkarré i Osso bucosås och pappardelle med gremolatasmak 

pasta-fläskkarre

Ibland när jag har riktig tur så bjuder svärföräldrarna på mustig och god Osso buco, då dansar smaklökarna och leendet är brett! Osso bucco är en stor favorit hos mig, jag gör sällan en riktig Osso buco själv hemma då det är lite tidskrävande. Istället så brukar jag göra denna snabbvariant som passar bra både till vardag och helg. Jag använder ofta fläskkarré, men det går även bra med kotlett,  eller varför inte en köttfärsbiff eller fiskbit.

600 gr fläskkarré
3 vitlöksklyftor, skalade
1 gul lök, skalad
100 gr blekselleri
2 normalstora morötter, (ca. 150 gr.), skalade
1 burk krossade tomater
1 tsk koncentrerad kalvbuljong
Olivolja till stekning
Smör till stekning
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
2 dl vatten
Salt och peppar

Riv vitlöken och hacka löken. Skär morot och selleri i lika stora bitar, ca 5 mm tjocka kvartsmånar eller tärningar. Fräs lök och vitlök i olivolja på medelhög värme tills genomskinligt, tillsätt morot och selleri och fräs runt, slå på tomaterna, vatten och buljong. Krydda med salt, peppar, timjan och lagerblad, låt puttra ca 10 minuter. Under tiden så skär du karrén i fyra skivor och kryddar med salt och peppar. Stek sedan på hög värme i smör och olivolja  ca 1 minut på varje sida, den ska få en fin brynt stekyta. När sid två stekt klart så häller du på såsen i pannan, dra ner värmen till lågt så det endast småputtrar. Låt sjuda ca 5-8 minuter.
Koka nu pastan och gör gremolatavarianten nedan.

Pappardelle  med gremolatasmak
1 citron, skalet ifrån
Ca 20 gr. persilja
3 vitlöksklyftor, skalade
2 msk olivolja
3 msk kallpressad olivolja
3 msk kallt vatten
Flingsalt och svartpeppar
200 gr. pappardelle eller liknande pasta

Mixa samman persilja och citronskal med den kallpressade oljan och vatten. Skiva vitlöken så tunt du bara kan, rosta den sedan på medelhög värme i olivolja. När vitlöken blivit gyllene så blandar du ner pastan och persilje/citronoljan. Blanda runt och smaka upp med salt och svartpeppar.

Vi serverar gärna med parmesanost och babyspenat.

/Fredrik

 

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s