Soppa på svarta bönor, röd curry och kokosmjölk med spenat och fetaoststrudel 

soppaDet finns en juicebar där vår familj ofta tar en snabblunch eller mellanmål när vi är i olika shoppingcenter. De serverar en väldigt god soppa med dinkelsnurra till. Jag kände att jag ville göra en snabb och enkel hemmatolkning, så här kommer den.

Soppan är supersnabb, den tar bara ca 5-10 minuter att göra. Strudeln tar lite längre tid, ca 35 minuter varav 25 i ugnen. Så har du bråttom så gör soppan och servera med lite bröd till. Strudeln kan du även äta som den är eller som tillbehör till något annat. Du kan även med fördel tillsätta ex. soltorkade tomater och oliver i fyllningen.

Om du vill göra strudeln så börja med den och gör sedan soppan medan strudeln står i ugnen.

Soppa
2 burkar á 400 ml kokosmjölk
3 cm ingefära
1/2-1 msk rödcurry beroende på hur stark du vill ha soppan
1 lime, saften ifrån
1 burk, 410gr kokta svarta bönor
1 äpple av lite sötare sort
1 st tomat
1 msk tamarisoja el. japansk soja
Salt

Skala och kärna ur äpplet, dela tomaten på fyra och finriv ingefäran. Häll av bönorna och skölj av i kallt vatten. Lägg ner bönorna, tomat, ingefära, limesaft, äpple, soja och salt i en mixerkanna.

Koka upp kokosmjölk och rödcurry, häll sedan ner detta i mixerkannan och mixa soppan slät. Var lite försiktig och börja på låga varv så inte den varma soppan sprutar över. Servera med strudeln eller mjukt bröd.

Strudel
Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

1 rulle, 265 gr, smördeg
1 vitlöksklyfta, skalad
1/2 gul lök, skalad
1 påse, 70 gr färsk babyspenat, tvättad och torkad
Olivolja till stekning
1 st, 150gr fetaost
100 gr keso
1 äggula
1 tsk mjölk

Finriv vitlöken, och riv löken på det grova på rivjärnet. Fräs nu detta på medelhög värme i olivolja tills det blir glansigt. Lägg nu ner spenaten i pannan, rör snabbt om och stäng av värmen så den bara blir lätt fräst och bladen bara mjuknat lite. I en foodprocesor så mixar du spenaten med feta och keso till en grov smet. Rulla ut smördegen och bred över smeten. Rulla ihop till en tajt rulle/ strudel. Lägg strudeln på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Blanda ihop äggulan och mjölken , pendla nu strudeln med detta. Kör in strudeln i ugnen ca 25 minuter, ska bli gyllenbrun. När du tagit ut strudeln så låter du den sätta sig ca 5 minuter innan du skivar upp den.

/Fredrik

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s