Svar på fråga kocken!

066 004

Vi hade förra veckan ”Fråga kockarna” och det trillade in en hel del vilket vi tycker är riktigt kul. Ingen fråga är bättre än den andra men kräver lite olika svar. Så i detta inlägg kommer några av svaren!

”Vilken är er enklaste favoriträtt att slå ihop på kort tid?”

Nicklas: Det är nog spagetti med tomatsås. Den är inte med i arkivet än så snart den göra entré! Endast tre ingredienser, tomatpuré, smör och vatten men går att smaksätta på flera olika sätt.

Rikard: En öppen omelett. Det gör vi ofta om vi har brådis och varierar den beroende på vad vi har för rester i kylen.

Fredrik: Någon pasta, lite beroende på vad som finns hemma i kylen. En carbonara finns det oftast ingredienser till (bacon, vitlök, ägg, parmesan, svartpeppar).

lök

”Gråter ni när ni hackar lök?”

Nicklas: Oftast inte men om löken är färsk brukar den vara starkare och då kan det svida ordentligt.

Rikard: Nej, faktiskt inte. Det är väldigt olika från person till person, jag har t ex en kollega som gråter floder när hon hackar lök.

Fredrik: Det händer, framförallt vissa säsonger när löken är stark.

”Hur tänker ni med barn som inte äter den mat ni lagar? Jag blir oerhört frustrerad och arg”

Nicklas: Jag håller med, det kan vara frustrerande. Men det är bara att fortsätta prova och erbjuda dem. Vi mixar veckans måltider med rätter vi vet att de äter med nya rätter och smaker. Pannkakan varje torsdag tex. Ellen smakar den mesta maten och avgör om det var plus eller minus. Filip har bestämt sig när han sätter sig till bords om han gillar eller inte.

Rikard: Det är ett problem i många familjer, men jag tror det är viktigt att inte göra nån grej av det vilket leder till en maktkamp till slut. Måltider ska vara trevliga. Vår grundinställning har alltid varit att barnen äter mer eller mindre beroende på hur mycket de behöver just då och därför låtit det passera om de en period inte vill äta så mycket. De får heller inget alternativ, utan det är maten som står på bordet som serveras. Jag tycker också det är viktigt att barnen får smaka på allt och att inte göra ”barnmat”, de tycker om så mycket mer än man tror bara de får chansen utan att vi bestämmer vad de ska gilla eller inte. Våra tre barn har ett stort smakregister, de tycker absolut inte om allt, men provar gärna om det är något de inte testat tidigare. Det senaste vi gjorde som alla tre (2,7 och 10 år) älskade var en röra med oliver, sardeller och kapris. Typisk barnmat, eller hur?

Fredrik: Jag håller med om att det är frustrerande. Sixten har haft en period där han konsekvent vägrat att äta annat än sina favoriträtter (falukorv och pannkaka). Ett tag gick vi med på det men sedan en tid tillbaka så får han äta det som serveras. Vill han inte så är det okej. Vi tjatar inte. Vår erfarenhet är att ju mer vi tjatar desto mindre äter han. Han kan få en frukt istället men inte någon annan mat eller macka. Just nu funkar det därför rätt okej. Sedan hakar vi ofta på det Sixten gillar, framförallt i grönsaksväg. Just nu är det ärtor, gurka och kiwi. Då serverar vi det nästan varje dag.

020 025 DSC_1530

”Tips att tänka på när man går ut på restaurang och äter? Tex rätter/råvaror att satsa på?”

Nicklas: Jag väljer den rätt som gör mig nyfiken, sen om det är en restaurang som är känd för tex sin fisk väljer jag en fiskrätt!

Rikard: Mitt tips är att välja en restaurang med ett erkänt bra kök, som kan ta hand om råvarorna på ett bra sätt. Tänk också på säsong, att äta en råvara i sin säsong när den är som allra bäst. Tex sparris på våren och skaldjur på hösten.

Fredrik: Jag håller med Nicklas. Jag väljer också gärna något som väcker min nyfikenhet och gärna en råvara som jag kanske inte tillagar själv så ofta. Jag skulle till exempel aldrig välja kyckling eller pasta (om det inte är en italiensk restaurang) när jag går ut då det är vanligt förekommande här hemma. Då är det roligare att äta fisk eller skaldjur. Ett tips är annars att välja råvara efter säsong, precis som Rille säger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s