Fish & chips – pankostekt sej, rostad mandelpotatis och remouladsås

Detta är en hemmavariant av en populär och god rätt. Jag ugnsrostar mandelpotatisen och steker fisken. Vi serverar den på ett lite skoj sätt, både i skål och pappåse som var väldigt populärt hos Sixten. Han åt med god aptit och tyckte det var både gott och kul att äta med händerna och dippa i såsen. Jag gör en väldigt snabb variant på majonnäs, du behöver en handmixer och en hög smal byta. Du kan självklart välja att använda färdig majonnäs om du känner att det känns snabbare, men hemgjord blir betydligt godare.

DSC_1390

DSC_1397

Remouladsås

Denna sats räcker till ca 8 pers, men det är svårt att göra mindre mängd, du kan använda den även till andra rätter med stekt och bakad fisk.
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
2,5 dl matolja
1 tsk curry
salt och peppar
1 burk mixed pickles, ca 500 gram

Häll av vätskan från picklesen och mixa den i en food processor. Knäck ägget i en smal och hög bunke som passar till din handmixer, tillsätt senap och vinäger. Börja mixa, tillsätt oljan i en stråle och mixa hela tiden. Smaka upp med curry, salt och peppar. Blanda majonnäsen med den mixade picklesen.

fish n chips

600 gr fisk, förslagsvis kolja eller sej
2 ägg och 1 msk vatten vispas ihop
1 dl vetemjöl
100 gr panko, (ett lite grövre och luftigare ströbröd som ger en knaprigare och luftigare yta.)

Skär fisken i önskad form. Salta och peppra fisken ordentligt runt om, vänd sedan först i mjöl, sedan i ägget och till sist i panko. Stek sedan fisken i lika delar smör och olja på medelhög värme, lägg upp på bakplåtspapper på en plåt och kör ev klart fisken i ugnen ca 5 minuter. När fisken har en innertemperatur på 44 grader så är den klar.

700 gr mandelpotatis
1 citron
romansallad

Dela potatisen på längden och blanda med lite olivolja, salt och peppar, rosta i ugnen på 225 grader ca 20 min, till dess potatisen är gyllenbrun och mjuk i mitten.

Servera fisken och potatisen med romansallad och citron i ex. en pappåse med såsen i små skålar bredvid.

/Fredrik Strandberg

sigge fish

7 kommentarer Lägg till din

Lämna en kommentar