Grillmiddag med grekiska smaker

Vi hade min familj hemma på middag för en tid sedan. Vi passade på att fira min mamma, syster och guddotter som alla tre fyller år med några dagars mellanrum. För ett år sedan var vi alla i Grekland, så jag tyckte det passade fint med lite grekisk touch på grillningen.  Dessa smaker är även något som går hem bra hos min fru, Sara, som älskar grekisk mat. Jag själv tycker också att det är riktigt gott och det ger mig lite sommar och semester vibbar.

Vi började lite svenskt med chips och löjromsdipp, en svensk ”teramosalata”,  på uteplatsen medan jag grillade.

Att grilla valde jag kycklinglårfilé som marinerat under dagen, zucchini, snackspaprika och aubergine.

grilltallrik

Marinad till 1 kg kyckling:

 • 1/2 dl olivolja
 • 1 citron, finrivet skal och saft
 • 2 msk torkad oregano
 • 4 vitlöksklyftor, finrivna
 • Grovt nymalen peppar

Blanda samman allt, ta undan 2 msk till zucchinin. Låt kycklingen marinera under dagen och grilla sedan till en innertemperatur på 72 grader.

Zucchinin skar jag på längden och grillade, sedan så vände jag runt den i 2 msk av marinaden till kycklingen dom jag lagt undan för detta.

Auberginen la jag hel direkt på glöden och lät gå klart där. När den skrumpnat ihop så plockade jag upp den, delade på mitten och gröpte ur. Jag pressade sedan lite citron över samt strödde över flingsalt.

Till så serverade jag:

Tzatziki

 • 500 gr grekisk el. Turkisk tjock yoghurt
 • 1 gurka, grovt riven och urpressad, (spar vätskan och drick upp, gott och nyttigt.)
 • 2 vitlöksklyftor, finrivna
 • 1 msk kallpressad olivolja
 • 1 msk flytande honung
 • Salt och svartpeppar 

Blanda samman allt och smaka upp med salt och peppar.

Bönsallad

 • 2 burkar med färdigkokta stora vita bönor
 • 2 tomater
 • 1 vitlöksklyfta, finriven
 • 1 msk kallpressad olivolja
 • 1/2 msk torkad oregano
 • Salt och svartpeppar 

Mixa alla ingredienserna utom bönorna till en grövre sås, smaka upp med salt och peppar. Blanda såsen med bönorna och låt dra i kylen ett par timmar innan servering.

Grekisk sallad

 • Mini-plommontomater, delade på mitten
 • Gurka, skalad och skuren i stora bitar
 • Rödlök, tunt hyvlad eller skivad
 • Fetaost, plockad i grova bitar
 • Färsk oregano
 • Kallpressad olivolja
 • Rödvinsvinäger
 • Flingsalt och nymalen svartpeppar 

Jag använder lika mycket tomater som gurka och blandar på ett fat med flingsalt och svartpeppar. Detta toppar jag sedan med rödlök i tunna skivor och rikligt med grovt bruten feta ost. Jag ringlar sedan över olivolja och rödvinsvinäger, och toppar upp med ordentligt av färsk oregano. Så gott och fräscht!!

Desserten blev åt det svenskare hållet igen, jordgubbar, grädde och glass ifrån Sänkdalen. Alltid så rätt!!

/Fredrik

bönor-i-tomat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s