Veckomatsedel – med rester av påskens mat

on

Vi har tidigare skrivit en del tips om rester efter julmaten, och Wicklunds brukar ju regelmässigt köra rester en dag i veckan. Ett superbra tips tycker vi eftersom vi alla behöver tänka över vår konsumtion och vårt matsvinn.

Vi utgår därför i denna veckomeny med tips på lite rätter att göra av påskmat som finns kvar. Generellt funkar ju det mesta till en god sallad eller pasta men nedan är lite mer specifika tips på rätter.

DSC_1192

Wicklunds kylskåpsrisoni kan med fördel användas som bas och sedan komplettera med vad som är över hemma hos just er.

Frittata är en perfekt rest-mat! Frittata med dill och potatis är en bra grund. Servera med gravlax, fänkålssallad och rostade frön som Rikard gjorde eller ha som tillbehör till köttbullar och korv, som blivit över. Frittata med ansjovis och västerbottenost lirar öven det med påskens rester (skippa anjovisen om du inte har det), eller frittata med grönsaker och getost.

Under påsk blir det ju gärna lite för mycket av det goda, och rätt mastig mat. Det kan då vara gott att äta lite mindre tung mat. Ceasarsallad om det finns kyckling kvar eller kycklingmacka med sparris, som vi tipsade om häromdagen.

Generellt passar ju det mest på bröd så ett tips är att göra en majonnäs, hacka upp lite överblivna grönsaker och servera råvaran (kyckling, lax eller räkor) på ett riktigt gott bröd. Tänk Wicklunds pan bagnat – bästa picknickmackan. Räkmacka med kokt ägg är ju inte heller fel. Då kan ni även baka egna tekakor, om ni vill och orkar.

DSC_3534DSC_3531
3kockar-3
IMG_4666

Gör krutonger av allt överblivet bröd. Gott att ha i skafferiet och toppa upp en sallad eller soppa med.

Risotto (använd överblivna grönsaker, exv. sparris eller räkor i), lite olika olika recept hittar ni här; risotto med ugnsbakad blomkål, risotto med smörstekt svartrot, champinjoner och persilja, Risotto med broccoli och grönkål eller svamprisotto med kyckling och syrade grönsaker. Gör ni en plain grönsaksrisotto så kan ni servera lax eller kyckling till.

Potatissoppa med krämigt ägg och örtkrutonger, vichyssoise (potatis- och purjolökssoppa) eller löksoppa – kanske kan vara något?

namnlöst-1

Efter dessa soliga dagar så är våren äntligen här. Och vår innebär i kockkretsar ofta RABARBER. Nedan hittar ni några härliga rabarber-recept.

Ha en härlig vecka!

/Fredrik

rabarber-med-glass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s