Mustig Marockoinspirerad kyckling med linser, toppad med aprikos och mandel

Jag sprang på kycklingstek till extrapris i affären häromdagen, urbenade kycklinglår helt enkelt. Jag blev då sugen på att göra nåt mustigt och kryddigt med en Marocansk kryddning. Tänkte mig ras el hanout, men saknade lite av kryddorna hemma så slängde ihop en egen twist på det som blev riktigt god. Jag kör klart allt i ugnen under lock tillsammans, lite som en tangine. På så sätt tar allt smak av varandra och det blir extra smarrigt och mustigt.

Jag visualiserade mig denna toppad med solgula aprikoser och gula russin med grön persilja. Blev lite magplask där då eko-aprikoserna jag köpte visade sig vara bruna när jag öppnade påsen. Så färgmässigt blev det ingen höjdare, samtidigt så smakade det ändå magisktgott!

Linsragu

    • 2 vitlöksklyftor – tunt skivade
    • 1/2 gul lök – finhackad
    • 2 cm ingefära – riven
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 krm sriracha
    • 3 tomater – tärnade
    • 3 dl linser, valfri sort (vi körde de puy)
    • 5 dl vatten
    • 1 msk kycklingbuljong
    • Salt och peppar efter smak
    • 2 msk olivolja

Fräs vitlök, lök och ingefära i olivoljan tills genomskinligt, tillsätt resterande ingredienser och låt puttra under lock i 10 minuter.

Kryddblandning

    • 1 tsk malda kryddnejlikor
    • 1 tsk malda korianderfrön
    • 1 tsk mald svartpeppar
    • 1 tsk mald muskot
    • 1 tsk mald kardemumma
    • 1/2 tsk mald kanel
    • 1 tsk lökpulver
    • 1/2 tsk curry
    • 1 tsk salt
    • 2 tsk maizena

560 gr. kyckling av lårfilé eller kycklingstek. Använder du lår med ben så behöver du ca 1 kg istället.

    • 1 st broccoli
    • Smör
    • Olivolja
    • Torkade aprikoser – strimlade
    • Gula russin
    • Sötmandel – grovhackad
    • Badpersilja – strimlad

Blanda samman kryddorna och maizena, vänd sedan kycklingen i kryddblandningen. Stek kycklingen på hög värme i rikligt med smör och lite olivolja. Låt bli gyllenbrun på bägge sidorna.

Under tiden så skalar du stjälken på broccolin och skivar ner den, plocka resterande broccoli i mindre buketter. Tryck ner broccolin, stjälk och buketter, i linserna när de puttrat i 10 minuter.

Lägg den brynta kycklingen ovanpå, lägg på locket och kör in i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter, kolla av så att innertemperaturen i kycklingen är 72 grader.

Strö över persilja, aprikos och russin, hugg in!

/Fredrik

kycklinggryta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s