Av någon anledning så poppade rödbetscouscous upp i mitt huvud i dagarna, efter att ha legat i glömska i många år. Rödbetscouscous är något jag såg för många år sedan i en av mina favoritkokböcker, Melkers mat, som kom ut 1997.
Boken har gett mig mycket inspiration och glädje genom åren, och jag tycker fortfarande att det är en riktigt snygg bok med recept som håller än. Jag testade att göra couscousen redan 97 och jag gillade det skarpt. I dag gjorde jag en lite egen variant på Melkers recept som blev riktigt god. Boken verkar förövrigt vara en raritet – och finns nu nästan bara på antikvariat.
Rödbetscouscous
Mixa 2 stycken stora kokta rödbetor i en blender till en någorlunda slät massa. Blanda upp detta med 4 dl kokt couscous eller bulgur, blanda ner 1 msk kallpressad olivolja och smaka upp med salt och svartpeppar.
Torsk
- 560 gr Torskrygg, sej eller annan valfri favoritfisk, ben och skinnfri – gärna snabbrimmad
- Olivolja
Dela fisken i fyra lika stora bitar. Täck botten på en ugnsfast form med olivolja och lägg i fisken, baka sedan av den i ca 12 – 20 minuter, torsken ska ha en innertemperatur på 44 grader när den är klar.
Basilikacreme
250 gr riccota
1 kruka basilika
20 gr. färsk bladspenat
1/2 tsk salt
Svartpeppar från kvarnen
Finrivet skal ifrån en halv citron
Mixa samman allt i en blender till en slät creme.
Servera med en sallad på:
- 100 gr färsk bladspenat
- 1/3 dels blomkålshuvud – delat i mindre buketter
- 1 rödlök – tunt skivad
- 1 citron- saften ifrån
- 3 msk kallpressad olivolja
- Flingsalt och svartpeppar
/Fredrik