”Chili sin carne”

Det finns så mycket bra med det här receptet, det är enkelt, går fort att laga, det är billigt och det är också vegetariskt. Just det, det blev riktigt gott  också 🙂 Precis som en vanlig ”svenne-chili con carne” så kan det vara bra med något gott tillbehör till som ris eller bröd, kanske en sallad. Det blir smått motsägelsefullt när jag talat om att det går fort och är enkelt och så tänkte jag också berätta att riset jag tänkt servera till lös med sin frånvaro när jag öppnade skafferiet, så jag slängde ihop en snabb bröddeg med ganska mycket jäst som jag bakade av och serverade nybakt till. Ungarna tyckte såklart det var toppen, även om jag hade kunnat tänka mig en enklare lösning.

Hur som helst, gott blev det och det gick ändå ganska fort. Det blev rätt mycket också så det här receptet räcker lätt till två middagar för 4 pers, grymt ju att ha att plocka fram vid annat tillfälle eller på torsdagens restmiddag. Kör ni på matlåda eller jobbar hemma gör det sig hur bra som helst också. Medans jag sitter här och skriver kom jag att tänka på att det var någon av er följare som efterlyste bra, varm mat att ta med ut på utflykt i termos och det är ju inte mycket som passar bättre än det här.

Så till receptet då, du behöver:

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 1 st morot
  • 2 burkar krossade tomater
  • 3 burkar olika bönor, jag hade Cannellinibönor, kidneybönor och svarta bönor
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • Salt och eventuellt lite sambal oelek

Börja med att hacka lök och vitlök, tärna paprika och morot. Fräs grönsakerna i matolja utan att det tar färg, tillsätt kryddorna och fräs med dem en stund. Slå på de krossade tomaterna och bönorna och låt koka upp. Låt småputtra en stund och smaka av med salt och eventuellt sambal oelek i fall du vill ha lite sting.

Servera med gräddfil och som sagt bröd eller ris till eller varför inte tortilla. Sen är det klart att det går att ”pimpa” den här rätten en hel del till, kanske med koriander, pico de gallo, nachochips eller whatever. Men just idag ville jag hålla det så enkelt som möjligt.

Hoppas ni blir inspirerade!

Ha det fint

/Rikard

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s