Älgchili! eller pulled elk??

Som ni säkert har förstått så har vi kört lite skåprens i januari. Jag har tidigare berättat att vi fått en massa älgkött av svärfar som jagar, som vi haft i frysen. Nu tog jag ut en påse med okänt innehåll som det bara stod ”kokkött” på, det var en ganska rejäl benbit med också. Skulle gissa på att det var en del av en sågad bog, men vet inte bestämt. Känner ni för att laga det här receptet, kan ni använda vilken ”tuffare” styckdetalj som helst, behöver inte vara älg heller. Resultatet påminner om en ”texas-chili” fast lite som en pulled pork gjord på älg, pulled älg?

Det du behöver:

 • Kokkött i bit ca 1000 g om det är utan ben, med ben ca 1500g, beroende på hur mycket ben det är med.
 • 2 st gula lökar
 • 3 st vitlöksklyftor
 • 1 st morot
 • 1 st apelsin
 • 1 st stjärnanis
 • 1st kanelstång
 • 1 msk spiskummin
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 tsk rökt paprika
 • 1 burk krossade tomater
 • 100g mörk choklad

Bryn köttbiten i en stekpanna samtidigt som du fräser grönsakerna, skurna i grova bitar i en kastrull eller tryckkokare. Tillsätt kryddorna och fräs med dem någon minut innan du lägger i köttbiten, apelsinen delad i fyra klyftor och de krossade tomaterna. Ha i lite salt också

Nu ska du låta det hela koka tills köttet är mört och faller sönder, använder du tryckkokare går det ju betydligt fortare. När köttet är mört tar du upp det och drar isär tills det blir trådigt, använd två gafflar om du vill, låt koka ihop till lagom konsistens och avsluta med chokladen. Smaka av med salt och svartpeppar

När du kommit så här långt kan du ju välja att servera det på lite olika sätt, kanske med potatismos eller så.

Jag serverade med gräddfil, mjukt tunnbröd som jag penslat med olja och rostat i ugnen, gurka, grönkål, rivna morötter mm. Lite plockmat liksom, typ svensk taco..

Hoppas ni provar det och gillar det

Ha det fint

/Rikard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s