Vegetarisk veckomatsedel; att äta eller inte äta – det är frågan. Ett inlägg om matvägrande barn.

Familjen Wicklund har alltid ätit mycket vegetarisk mat. Det har ni säkert märkt här på bloggen. Sedan i somras försöker vi i familjen Strandberg att äta probiotiskt, dvs. sådant som är bra för tarmen vilket också inkluderar mycket grönt. Vi har inspirerats mycket av bloggen och boken Food Pharmacy och boken Happy Foods.

Skälet till att vi gjort denna förändring är att vår son har diagnosticerats med ADHD och enligt vissa så lindrar en bra kosthållning vissa av symtomen. Värt att prova tycker vi. Som en konsekvens av ADHD:n så är dock Sixten väldigt selektiv med sin mat. Det innebär att Sixten i princip bara äter några få rätter och varken frukt eller grönsaker. Ibland slinker det ner exv. kiwi och gurka men annars är det svårt. Därför får Sixten även näringsdryck som komplement. Om vi ska se något positivt med Sixtens selektiva ätande så är det att han är selektiv även med godsaker och glass. Sixten äter enbart choklad, ingen annan godissort eller glass, och finns det inte kardemummabullar eller solbullar så kan det vara. Då är han hellre utan.

sigge-mäter-plättarna

Sixtens selektiva ätande påverkar hela familjen och det kändes som att det ända vi åt var Lille-Skutts pannkakor. Så nu har vi tänkt om, tagit ett omtag om maten och inrättat ett nytt koncept för vår veckomat. Håll utkik på bloggen för i veckan kommer ett inlägg om det.

Vi har tidigare skrivit om matvägrande barn, och även gett tips på hur en får barn att äta mer grönsaker. Har ni ytterligare tips så tar vi gärna emot det.

Nog om detta nu men vi kommer säkerligen skriva mer om detta eftersom det ligger oss varmt om hjärtat. Och jag ska inte heller sticka under stol med att just matbiten har varit extra svår för mig som kock. Jag har haft svårt att acceptera att Sixten inte äter det jag lagar, även när han själv valt eller varit med att laga maten. Men det gäller väl att orka hålla i och se framstegen. Lo däremot äter nästan allt.

lo-äter-plättar

Här kommer i vart fall vårt förslag på vegetarisk veckomatsedel.

Måndag: Vegetarisk grönsakscurry med kokosmjölk och nanbröd

Tisdag: Lo önskade sig köttfärssås och spaghetti och då kör vi på vegetarisk ”köttfärssås” på sojafärs

Onsdag: Zucchini och fetaostplättar med keso-”aioli”

Torsdag: Linssoppa med tomat och curry, följ eventuellt upp med de berömda Lille skutt-inspirerade plättarna – med spenat och banan efteråt

Fredag: Risotto är ju lite fredagslyxigt, prova risotto med smörstekt svartrot, champinjoner och persiljarisotto med ugnsbakad blomkål eller risotto med broccoli och grönkål

En dessert som går hem hos både Sixten och Lo är banan- och nutellaglass. Enkel och god dessert med bara två ingredienser!

/Fredrik

DSC_0375

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s