Veckomatsedel med dag för dag prepp inför jul

sigge-bakar

Sista veckan innan jul börjar i morgon. Har ni börjat preppa ännu? Vissa börjar ju långt förväg och vissa kör järnet dagen innan. I år är det i vart fall ganska tidsenlig jul om en arbetar huvudsakligen vardagar. Julafton är ju på en måndag så det finns två hela dagar innan. För att inte hamna i tidsnöd kommer här en veckomatsedel med några tips för vad du kan preppa redan denna vecka.

Måndag: Linguine med valnötter, grönkål, citron och parmesan – en snabb och god pasta.

På måndagen föreslår vi att ni börjar att göra köttbullarna idag och vips har du middagen klar för tisdagen. Frys in resten och plocka fram på julafton. Ett tips är att spritsa ut köttbullarna. Kika in på detta recept med kycklingfärs där det finns en film på hur du göra.

Tisdagens middag är ju redan klar – något med köttbullar, kör exempelvis polpette i tomatsås.

Tisdagens uppgift är sötsaker exv. rocky road, med fudge eller vanlig klassisk. Mormors pepparkaksdeg om ni vill ha hemmagjorda pepparkakor på jul eller varför inte skorpor med valfria smaker – det går snabbt och lätt. Eller typ det enklaste godiset av alla 2x chokladbräck. Eller gör lite Julig dessert – lussebullsglass med pepparkaksgranola. Tryfflar rekommenderar vi att ni väntar med till exv. torsdagen.

Onsdag: Köp gärna en hel sida lax så räcker det till kvällens middag och till den gravade laxen på julafton. Fetaostbakad lax med rödbetor och grönkål.

onsdagen kan du med fördel passa på och grava laxen. Vill du lägga in egen sill kan du även passa på att göra det på onsdagen. Vi själva kör oftast med färdig fem-minuterssill.

Flädergravad lax-059

Torsdag: Citron och vitlöksrostade kycklingben med rosmarinrostad potatis, broccoli och avokadocrème. Enkel och god mat.

Chokladtryffel med fruktsmak funkar att göra idag. Och även om du bakar bröd så kan det med fördel göras idag och frysas in. prova att baka kavring – snabbt och enkelt med bakpulver, bikarbonat  och filmjölk. Annars kan vi rekommendera Wicklunds saftiga vörtbröd av surdeg, Almas sirapslimpaljus råglimpa eller valnötsbröd.

DSC_9554-8

Fredag: Julledigheten kommer kanske idag? Håll det enkelt och gör en god skagen. Gör du en ordentlig laddning räcker den till julafton. Kika in på fråga kocken – skagenröra och läs tipsen. Passa även på och gör en extra stor sats majonäs så att du har till exv. sillarna, coleslaw, majonnäsägg eller vad ni har på julbordet.

På fredagen kan du även börja pickla på lite grönsaker. Gott och enkelt.

Kör julskinkan under natten mellan fredagen och lördagen. Ett tips är att alltid köra den i plasten som den kommer i. Det gör den saftig. Innertemperaturen kan ska vara mellan 70-72 grader. Prova gärna vår snabba och kryddiga skinkgriljering. På lördagen kan du även göra sillarna, vi har recept på tre olika sorters sill.

Glöm inte att vi har en sida där vi  samlat alla våra julrätter.

Ha en riktigt lugn och god jul!

/Fredrik

017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s