Käka rester!

Jag har berättat tidigare om hur jag skriver veckomatsedel för familjen varje söndag, går igenom extraprisbladet hos lokala ICA-handlaren och utgår ifrån det. Ofta planerar jag in en rätt som återkommer två gånger samma vecka, gärna en gryta eller liknande som jag kan koka i helgen och bara värma några dagar senare.

Eftersom vi har som standard att alltid baka pizza på fredagen så är det ju bara 4 dagar jag behöver planera för och på sistone har jag märkt att när vi kommer till torsdagen har vi så pass mycket rester kvar att vi kan käka upp dem istället för att laga det som är inplanerat.

För ett tag sen skrev jag lite om det på insta och fick en del respons, bla. från Valles förskolechef som berättade att de kör på rest-torsdag i hennes familj. Något sånt hade börjat gro i bakhuvudet hos mig också så när hon skrev det var det ju så självklart att det är så vi ska ha det också.

Nu har vi kört på det i några veckor och det funkar hur bra som helst. Det blir ju faktiskt som en liten buffé på bordet, eller som att äta smårätter, tapas eller vad man nu vill kalla det. Barnen har varit positiva och det har inte varit något gnäll alls faktiskt, de har ju haft ett större utbud att välja ifrån.

Förutom att vi spenderar mindre tid med att laga mat just på torsdagen och att jag bara behöver planera 3 middagar/vecka, finns det ju fler fördelar med detta. Matsvinnet är ju något som uppmärksammats mer och mer på sistone och det är otroligt viktigt att vi kommer tillrätta med det för vi har ju faktiskt bara ett jordklot med en begränsad mängd resurser. Jag har märkt att vi på sistone, sen vi planerat in den här rest-dagen har mer plats över i kylen, plats som tidigare tagits upp av byttor och skålar med rester som vi ibland ätit upp men lika ofta kastat när de stått för länge och hamnat längst bak i kylen och åkt ut vid en storrensning.

Förutom att vi får en aning mer tid över i veckan som ofta är hektisk ändå så bidrar vi alltså till att minska matsvinnet. Och utöver de här två oemotstridliga argumenten  för en rest-dag så innebär det att vi faktiskt spar en liten slant på det här varje vecka.

Vilken självklar sak egentligen, varför har vi inte börjat med det här tidigare, så liten förändring som gör så stor skillnad.

Och för vår planet blir det ju störst skillnad ju fler som börjar tänka och engagera sig, så varför inte prova och se om det här skulle kunna vara något för er familj att haka på?

Hoppas ni provar det här upplägget och så får ni ha det så fint så länge!

/Rikard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s