Kombucha!

Vi har hakat på trenden med Kombucha. Det är tydligen så med oss i familjen Wicklund, (Läs päronen..) att vi ska haka på alla trender och prova själva och fixa. Och nu senast när Smulan fyllde år fick hon ett startkit för att göra Kombucha av min mamma så det var bara att köra igång.DSC_0182

Jag bakade i och för sig helt fantastiska surdegsbröd redan innan killarna med skägg och toppluva ens hade börjat snegla på stenmalet mjöl och vi har gjort lyckade laddningar med surkål och syrat morötter. Förra sommaren började vi som ni knappast har kunnat missa att odla på vår då nyinförskaffade kolonilott där vi också gräver ner vårt fermenterade matavfall (Bokashi) och får en fantastiskt fin och näringsrik jord. Smulan, min fantastiska fru ropar från vardagsrummet ”Glöm inte Kimchin!!”

Nu har då alltså turen kommit till Kombucha. När jag var liten hette det Volgasvamp och något som mina föräldrar höll på med. På senare år har den fått en revival och heter nu kombucha, ett gammalt namn som kommer från Asien precis som själva drycken.

Det är inte helt säkert vart i Asien Kombuchan har sitt ursprung men förmodligen är det Kina där även Téet kommer ifrån från början och Te är ju precis vad det handlar om, fermenterat te alltså.

Det började för flera tusen år sedan i alla fall, som sagt i Asien sedan har det spridits till Ryssland via handeln, och sen vidare västerut.

Kombucha sägs ha en massa positiva, hälsofrämjande egenskaper även om det inte verkar finnas några vetenskapliga bevis för att det är så. Något som är säkert är att jag tycker det är gott och jag tycker det är spännande att prova att påverka slutresultatet genom sockermängd, smaksättning på andrafermentering, tesort, styrka på téet, hur länge det får stå och fermentera innan vi dricker det osv.DSC_0216

När det gäller hälsoeffekterna tycker jag det verkar troligt att åtminstone några finns och det skadar nog inte att dricka det och hoppas. Några effekter som sägs finnas är:

  • Avgiftande- Toppen vid detox alltså
  • Minska viktuppgång och kanske hjälpa till vid viktnedgång- En egen teori där är att det är surt vilket sänker det glykemiska indexet, typ som det sägs vara positivt att dricka äppelcidervinäger
  • Väldigt antioxidativt
  • Det sägs kunna skydda mot cancer
  • Probiotiskt- Grymt bra för magen och immunförsvaret alltså

 

Jag har letat information på nätet och hittat en del på Den här bloggen och även Här och en hel del på Rootskombucha där det finns en massa bra info om hur man går tillväga osv.

Hur gör man då? Jo först behöver du en startkultur, en SCOBY.. SCOBY är Kombuchakultur som klumpat ihop sig och det som tidigare kallades Volgasvamp. Känner du någon som redan håller på så kan du kanske få en bit av hen, annars köper du helt enkelt en flaska med opastöriserad Kombucha och använder den, ofta ligger det en liten SCOBY i flaskan också.

Blanda minst 1 dl av den opastöriserade kombuchan med 1 liter rumstempererat te smaksatt med 0,5 dl vitt socker i en glasbehållare. Av någon anledning ska man inte använda te med eteriska oljor som tex. Earl Grey, oklart varför.. Det kan ju såklart vara lockande att använda honung istället för socker men det kan bli fel pga. honungens antibakteriella egenskaper, kombuchakulturen innehåller en massa snälla bakterier som vi ju vill ge så bra förutsättningar som möjligt.

Låt kombuchan stå i någon vecka eller mer, ju längre den står ju mer komplex och vinägerlik blir den så avgör själv när du vill ta den, men minst en vecka i alla fall.

I det här stadiet är det bara att sätta i gång och dricka eller om du vill smaksätta den är det nu du gör det.

DSC_0186Du kan variera smaksättning efter smak och tycke. Min favorit är ingefära och citron. Jag skalar då en bit ingefära och strimlar den, tvättar en ekologisk citron noga och skär ner i mindre bitar, stoppar ner i en glasflaska med tät kork, häller på kombuchan och lite socker, typ en tesked, stänger flaskan och låter den stå minst 3 dagar i rumstemperatur, gärna upp till en vecka. Det extra sockret som du tillsätter gör att det sker en kolsyrejäsning i flaskan, precis som vid champagnetillverkning faktiskt 🙂

Jag var iväg och köpte en sån där stor glasbehållare med kran, helt perfekt ju!

Hoppas ni blivit inspirerade till att prova själva och om inte finns det ju en massa färdiga varianter att köpa.

Ha det fint

/Rikard

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s