Tiramisu med havtorn – en underbar vuxendessert

tiramisu-havtorn

När vi hade middagsgäster häromdagen så gjorde jag den hör varianten på tiramisu. Den blir lite lättare och fräschare än en klassisk tiramisu, då jag även vispar upp äggvitorna och blandar i. Jag har även valt att ha havtorn både i och till den. Havtorn tycker jag är väldigt gott, och bäret är även väldigt nyttigt, vilket känns bra i en dessert och gör att en med gott samvete kan sleva i sig lite till. Havtorn är ett orange och syrligt bär som jag tycker påminner lite om hjortron, det är även ett av dessa superbär som är fullspäckat av antioxidanter. Jag använder frysta havtorn som jag tinar och även använder vätskan som blir över. Detta är mer en vuxendessert, då kexen doppas i likör. Barnen fick istället chokladfondue med frukt och marshmallows, och det kändes som dom var sjukt nöjda med det.
2 äggulor
1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver
250 gr mascarpone
30 gr vitchoklad, finriven
100 gr havtorn, avrunna
2 äggvitor
1 nypa salt
4 st savoiardi kex
1 1/2 msk lönnsirap
1 msk likör 43
Vätskan ifrån havtornen
Till servering
Kakao
1 dl havtorn
2 msk lönnsirap
Vispa äggula och socker pösigt, tillsätt mascarpone och vanilj, visps tjockt. Visps ner havtornen och den rivna chokladen med en elvisp så det slås sönder och fördelas. Vispa äggvitan med en nypa salt till tjock maräng. Vänd ner den uppvispade vitan i mascarponesmeten. Fördela smeten i 6 glas eller små burkar, jag använde små patentburkar.
Tips ett! Använd en spritspåse när du fördelar smeten så blir det lättare och inte så kladdigt.
Dela kexen på tre, blanda samman vätskan som blev när du tinade havtornen med likör och sirap. Doppa kexen i vätskan och tryck ner två i varje burk lodrätt ner i smeten. Ställ in i kyl och låt sätta sig minst 5 timmar. Vid servering så pudra med kakao och toppa upp med havtorn dom du blandat upp med lönnsirap.
Tips två! När du vispar äggvita till maräng, tillsätt en nypa salt, det ger ett bättre och fastare resultat. Börja även att viska på låg hastighet och öka på slutet, även detta ger ett bättre och fastare resultat som håller längre.
/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s