Älgfärsbiffar med ett helt magiskt gott trattkantarellsmör till. Samt hasselbackspotatis, grönkål och rårörda lingon.

Vi har haft lyxen att få en massa älgkött av svärfar som jagar och härom helgen var vi och hälsade på svärisarna som bor i Bergslagen och hittade hur mycket trattkantareller som helst. Någon vanlig, gul kantarell och några rödgula trumpetsvampar följde med i korgen också.

Det här går inte supersnabbt och kanske inte något du svänger ihop en vardag med hämtning på förskola/skola, hämtning och lämning på diverse aktiviteter osv. men med lite förberedelser funkar det med även om jag skulle föreslå det till en helgmiddag, gärna söndag..

Biffarna skulle nog många kalla för Älgwallenbergare, men det är mindre grädde i och de är ju inte gjorda på kalvfärs som riktiga Wallenbergare ska vara.

Jag gjorde på en påse färs som det var 800 gram i och det blev 9 st rejäla biffar och till det använde jag även:

 • 20g salt
 • 4 st äggulor
 • 2 st ägg
 • 5 dl grädde
 • vitpeppar
 • 1 tsk torkad timjan
 • 3 enbär

Börja med att mortla saltet, enbären och timjan, blanda i färsen med ägg, kör i matberedare eller blandmaskin. Tillsätt grädden i en jämn stråle medan färsen blandas på ganska hög hastighet. Låt den inte blandas för länge efter den blandats och gått ihop, risken är att den skär sig. Forma biffar som du vänder i ströbröd eller Panko, en asiatisk variant av ströbröd som blir lite frasigare. Stek sen biffarna i smör tills de blivit gyllenbruna, lägg över i en ugnsfast form och kör färdigt i ugnen på 120 grader till en innertemperatur på 65.

Och smöret sen.

 • 2 rejäla nävar torkade trattkantareller, eller såklart gärna färska…
 • 100 g smör
 • 0,5 st gul lök
 • 1 msk creme fraiche

Blötlägg svampen tills en blivit mjuk. Finhacka löken. Stek sen svampen och löken i en klick smör och låt sen svalna en aning. Mixa sen den stekta löken och svampen med rumstempererat smör. Jag använde en sån där tillsats som brukar följa med stavmixern. Tillsätt crème fraichen och smaka av med salt och vitpeppar.DSC_2869

Och till åt vi Hasselbackspotatis.

Skala jämnstora potatisar och skiva dem utan att skära helt igenom, så de alltså sitter ihop längst ner. Tips! Lägg en träslev bredvid potatisen som blir till ett stopp för kniven som inte ska gå helt igenom. Lägg potatisarna med skivorna uppåt, strö över salt och hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel över. Strö över ströbröd och stek i ugnen på 175 grader tills de blivit mjuka  igenom och fått en fin krispig yta. Jag är barnsligt förtjust i grönkål, så jag blandade ner plockad och sköljd sådan i smöret som brynts när det runnit av potatisarna.

Till det här är det ett måste med rårörda lingon.

Smaklig måltid och lycka till!

/Rikard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s