För ett par veckor sen skrev jag del 1 i det här inlägget och eftersom jag inte visste riktigt hur resultatet skulle bli ville jag vänta med att skriva klart.
Men resultatet blev hur bra som helst, över förväntan faktiskt 🙂 så nu kommer receptet.
- 50g röd chili
- 250g röd paprika
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 msk salt
- 0,5 dl socker
- 2 msk vatten
- 2 msk ättika
Mixa allt utom ättikan till en puré, häll upp i en lufttät burk och låt stå i rumstemperatur i mörker i ca 3-5 dagar för fermentering. Öppna locket på burken då och då för att pysa ut lite kolsyra som bildas.
Sen är det dags att mixa den igen med ättikan för att sen sila av den och om du tycker att den är för lös kan du koka ihop den en aning, tänk dock på att den blir starkare då också. Nu kokade inte jag ihop den något men jag kan tänka mig att den blir lite ”rundare” i smaken om man gör det också.
Häll upp den färdiga såsen på flaska och förvara i kylen eftersom den inte innehåller några konserveringsmedel.
Som jag skrev i det tidigare inlägget om Srirachan, så är vår chili VÄLDIGT stark och det är därför jag haft i så mycket röd paprika istället. Använder du chili som inte är tokstark behöver du inte heller använda paprika alls, du får helt enkelt smaka på chilin först för att avgöra..
Lycka till!!
/Rikard
Hej.
Om man inte använder paprika, av olika anledningar, menar du då att det enbart ska vara 50 g chili plus övriga ingredienser i såsen? Eller ska paprikan ersättas med samma mängd chili?
GillaGilla
Hej! Ja då byter du ut paprikan mot samma mängd chili, förslagsvis en mildare variant😊
GillaGilla