Vi odlar jordärtskockor på landet och vi ser verkligen fram emot när vi kan skörda dessa. Vi hoppas på samma utdelning som på äpplena. Någon av er som också odlar skockor? Prova gärna vår jordärtsskockssoppa med kavringsflarn och krispig äppeltartar. Passar bra en vardag men även som festlig förrätt på helgmiddagen.
Vi försöker ju köra fisk en gång i veckan och lax är den enda favoriten hos vårt emellanåt matvägnande barn. Lax med currystekta grönsaker, äppelyoghurt och bulgur är en favorit. Bara vi inte blandar bulguren med något annat så går även den förhoppningsvis ner.
Karré med stekta äpplen, grönkål, soja och citron eller fläskytterfilé med äpple och lök, rosmarinrostad potatis – välj efter smak.
I stället för pannkakor på torsdagar så prova – äpple- och kanelplättar, som vi serverar med äpplekeso, rostade hasselnötter och lönnsirap. Ursprungligen åt vi det som helgfrukost men nu ibland även som middag.
Hösten är verkligen här nu. Byt ut fredagstacon mot denna variant: gräddkokt älgskav med svamp, mandelpotatis och sallad på kålrabbi & äpple som serveras i tunnbröd.
Många äpplen?
- Prova att riva frusna äpplen – superenkelt och gott som dessert eller mellanmål och de blir nästan som sorbet
- Baka glutenfri äppelkaka
- Gör Smulans äppelmos – lättsockrat med vanilj
- Äpple- och kanelgranola med bovetecrisp – gör på musten
- Tarte Tatin – upp och nervänd fransk äppelkaka
Det är ju några dagar kvar till löning. Ni vet väl att vi även har några veckomatsedlar i vårt arkiv som vi kallar ”billiga veckor”? Matsedlar med rätter som baseras på billiga råvaror. Kika exv. här, här eller här för inspiration.
Ha en härlig vecka! /Strandbergs