Bibimbap?

DSC_9150

Det finns säkert många som reagerar och säger att det där är inte en Bibimbap, en riktig Bibimbap ska vara si eller så… Därför frågetecknet i rubriken 🙂

Hur som helst så har ni kanske märkt att Wicklunds käkat en del Bowls och liknande på sistone och det här äter man ju ur en skål så där kom inspirationen till det här.

Bibimbap betyder ”rört ris” på koreanska och serveras i olika varianter. Den här varianten är min vegetariska tolkning som jag kände för den dagen, säkerligen lite ”Svennefierad” eftersom vi har en tendens att klumpa ihop all mat från asiatiska länder och regioner till helt enkelt ”Asiatisk mat”…

Smulan (Frun) och jag tyckte det blev hur gott som helst medan ungarna var rätt skeptiska. Det är ju också en av fördelarna när man ”meckar” ihop sin egen skål att det går att anpassa den till sin smak.

Det vi hade att blanda i var:

Böngroddar som jag kokade jättekort, ca 20 sek i ganska salt vatten och sen kylde hastigt i isvatten  för att sen hällas av och blandas med sesamolja och lite sesamfrön

Gurka, den skalade jag och tog bort kärnhuset på, blandade med 1msk ljus soya och saften från 1 lime. Kärnhuset går under namnet ”nakengurka” hemma hos oss och kidsen slåss om det för att käka som lite ”förematensnacks”

Fast tofu som jag skar i bitar och stekte i olja och blandade med soya och ingefära så fort den kom upp från stekpannan, den tar åt sig jättemycket smak från marinad när den är nystekt och får svalna däri.

Jag hittad på en egen variant på snabbpicklad rättika som blev hur bra som helst. Jag skivade en bit på ca 8 cm, tunt på mandolin, saltade den lätt och lät stå och dra i ca 5 minuter, hällde bort vätskan som lakats ur och blandade med saften och rivet skal från en lime och en tesked honung.

Till det här gjorde jag en variant på den obligatoriska chiliröran Gochujang som jag hittade receptet på koket.se. Alltså 1 msk sambal oelek, 1 msk honung, 1 msk misopasta, 0,5 msk sesamolja och 0,5 msk ljus soya, som blandas och var och en tillsätter i sin skål efter smak.

Sen köpte jag en burk med kimchi också, hemska tanke…

Vi använde jasminris fast man ska nog ha ett koreanskt ris egentligen, i botten. Sen fick var och en blanda med vad de ville och sen toppades det hela med ett stekt ägg.

Det gick ganska fort att göra alla tillbehör, ungefär lika lång tid som riset kokade. Är du lite mindre van vid kniven än vad jag är borde du nog ändå hinna med på lite över en halvtimme, relativt snabblagat alltså 🙂

Lycka till och smaklig måltid

/Rikard

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s