Vi har blivit helt hookade på majonnässåser till allehanda rätter. Och med en handmixer så går det ju så otroligt snabbt och enkelt, på två minuter så har du en färdig majonnässås. Jag brukar variera smaksättningen lite beroende på vad vi har den till. I dag så grillade vi fläskkarré och grönsaker så då gjorde jag en basilika och vitlöksmajo. Men testa att smaksätta med allehanda örter, parmesan, citrus, chili, soja mm. Du gör även en snabb Cesardressingsvariant på detta sätt, smaksätt då majonnäsen med mixad sardell, riven vitlök, citron och riven parmesan.
Basilika och vitlöksmajo
1 ägg
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron, saften ifrån
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk dijon
2 1/2 dl matolja
1/2 dl olivolja
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar
Denna sås mixar du snabbt ihop med en stavmixer, se filmen nedan. Blanda alla ingredienserna utom olja och basilika i en hög behållare som mixern går ner i. Börja mixa och tillsätt oljan i en stråle, blir en tjock majonnäskonsistens. Skär basilikan grovt och mixa sedan ner den med i såsen tills den mixats samman helt. Smaka upp med salt och peppar.
/Fredrik