Somrig rabarberdessert med vit choklad, jordgubbar, mandel- & ingefärscrumbles och glass

gino-rabarber

Det här är en god rabarberdessert som är lite av en hybrid av gino och paj. Den kräver lite förberedelser men är sedan supersnabb och enkel vid serveringen.

500 gr rabarber
1 dl vitvin
1 dl vatten
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 msk maizena
1 msk vatten

Skala rabarbern och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Koka upp vin, vatten, socker och vaniljpulver. Blanda ut maizena och vatten och red av vätskan med detta. Lägg i rabarbern och låt få ett uppkok under omrörning. Dra av värmen och låt kallna.

Mandel -& ingefärscrumbles

Sätt ugnen på 175 grader varmluft
50 gr smör
50 gr socker
100 gr mandel mjöl
50 gr havregryn
2 cm ingefära
2 nypor flingsalt

Blanda samman allt till en ”smuldeg”. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smula ut degen till små klumpar ovanpå. Baka av i ugnen ca 10 minuter, tills gyllenbruna.

200 gr vitchoklad, riven
1 liter färska jordgubbar, halverade

Vid servering:
Sätt ugnen på 250 grader grill.

Blanda upp jordgubbarna med rabarberkompotten och lägg i en stor ugnsfast form alt. Mindre portionsformar. Täck med vitchoklad och gratinera av till gyllenbruna, ca 8 minuter. Ta ut och lägg crumbles ovanpå och servera med vaniljglass.

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s