En klassiker i våran familj som min mamma gjort i många år och som är omåttligt populär. Vi äter den gärna till jul, påsk, midsommar och lite däremellan. Till en jul när min mamma skulle ta med den så hade hon glömt den i kylen hemma. Det var bara för min svåger att ta bilen och hämta upp den och julbordet fick glatt vänta ett par timmar. Gissa om den smakade gott sen. Här kommer min variant på denna sill, lite modifierad. Mamma kommer säkert säga att det inte är rätt i receptet så som hon vill ha den, så är det ju med många familjerecept, dom förändras lite hela tiden beroende på vem som gör dom.
1 burk à 420 gr 5 minuters sill eller matjessill i bitar
1/2 purjolök av det ljusa och späda
1 stor vitlöksklyfta
1 dl tjock yoghurt, ex. Turkisk
1 dl majonäs, gärna denna snabba hemgjorda variant
Finrivet citronskal ifrån en halv citron
Salt och peppar
Skär purjon i små bitar ca 2×2 mm. Blanda samman yoghurt och majonäs, riv ner vitlöken och citronskalet. Blanda i silen och purjolöken, smaka upp med salt och peppar. Servera med nykokt potatis.
/Fredrik