Vitlökssill – en familjeklassiker

En klassiker i våran familj som min mamma gjort i många år och som är omåttligt populär. Vi äter den gärna till  jul, påsk, midsommar och lite däremellan. Till en jul när min mamma skulle ta med den så hade hon glömt den i kylen hemma. Det var bara för min svåger att ta bilen och hämta upp den och julbordet fick glatt vänta ett par timmar. Gissa om den smakade gott sen.  Här kommer min variant på denna sill, lite modifierad. Mamma kommer säkert säga att det inte är rätt i receptet så som hon vill ha den, så är det ju med många familjerecept, dom förändras lite hela tiden beroende på vem som gör dom.

1 burk à 420 gr 5 minuters sill eller matjessill i bitar
1/2 purjolök av det ljusa och späda
1 stor vitlöksklyfta
1 dl tjock yoghurt, ex. Turkisk
1 dl majonäs, gärna denna snabba  hemgjorda variant
Finrivet citronskal ifrån en halv citron
Salt och peppar

Skär purjon i små bitar ca 2×2 mm. Blanda samman yoghurt och majonäs, riv ner vitlöken och citronskalet. Blanda i silen och purjolöken, smaka upp med salt och peppar. Servera med nykokt potatis.

/Fredrik

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s