Klassisk gott med paj, det har så många bra tillfällen. Lunch med en sallad, till brunchen, den där midsommarbuffén eller såklart till påskbuffén.
Pajdegen
250 g smör
6 dl mjöl
2 ägg
1 krm salt
Äggstanning
4 dl grädde
4 ägg
200g ost
salt och peppar
Fyllning
300g färsk bladspenat
250g kallrökt lax
1 gul lök
Färsk hackad dill
Tärna ner kylskåpskallt smör och blanda med mjöl i en matberedare och mixa tills det blir grynigt. Knäck i äggen och tillsätt saltet och fortsätt mixa tills du har en fin deg. Degen kan användas direkt men kyls med fördel ca 30 minuter i kylskåp. klä en pajform med lite högre kant. Sätt den i frysen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 160 grader.
Hacka löken och fräs den tillsammans med spenaten. Fördela detta sedan i pajformen.
Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt osten. Lite salt och svartpeppar och hackad dill. Tänkt på att laxen redan är salt. Häll över äggstaningen och skjuts in i ugnen, ca 1 timme.
/Nicklas