Nice – restips

Några av påsklovets dagar spenderade vi i Nice. Det blev en fantastisk resa, betydligt bättre än vi vågat hoppas på! Vädret kan vara lite sisådär i april tydligen, så vi var beredda på regnskurar. Men försommarvärme mötte oss och barnen badade till och med (jag doppade fötterna, det räckte…), shorts och klänning dagtid och en varm tröja till kvällen räckte.

Vi tyckte det var supersmidigt att ta sig runt. Från flygplatsen till lägenheten tog det en halvtimme med lokalbussen, som stannade precis utanför lägenheten som vi hyrt. Därifrån kunde vi också ta bussen till gamla stan och hamnen när benen var för trötta för promenader.

Första dagen åt vi både lunch och middag på dåliga turisthak. Sådär som det så lätt blir när panikhunger slår till och man inte kollat upp några ställen innan. Det ändrade vi på följande dagar.

Det låg ett fantastiskt bra bageri ett par minuter från lägenheten. Där köpte vi frukostbröd och croissanter varje morgon. Vi handlade också lunch där och tog med till en park i närheten. Så grymt god pissaladière (en slags fransk pizza med karamelliserad lök, sardeller och oliver), foccacia, fougasse (ett typiskt provensalskt bröd) och pizza. Allt så gott i sin enkelhet och så härligt med picknick!

DSC_1782

En dag begav vi oss till marknaden för att handla frukt till frukosten och grönsaker och skaldjur till kvällens middag som vi lagade i lägenheten. Det blev kronärtskocka, vitlöksfrästa gambas, en grönsaksröra (av aubergine, vitlök, tomat och örter), charkuterier, ostar och baguetter. Det är något visst med att handla mat på marknader.

 

Vår supertrevliga värdinna som tog emot oss i lägenheten vi hyrde tipsade om en restaurang som vi provade en av kvällarna. Restaurangen som heter Rina hade fantastisk service och mycket god mat med rejäla portioner. Kolla in råbiffen, minst 300 gram…

Vi ville också prova socca, en typisk rätt i Provence. Det är en slags kikärtspannkaka. Låter inte så gott, men vi gillade det allihop! Det var inget barnen åt sig mätta på, de åt även pizza och krutonger med tapenad. Den bästa soccan äter man tydligen på Chez Pipo nära hamnen, så vi tog oss dit innan vi åkte vidare till Villefranche med bussen som gick i närheten.

En vän som tidigare varit bosatt i Nice och då jobbade på Le Negresco tipsade om en restaurang, La Merenda, som ligger i Gamla stan. Det går inte att boka bord på annat sätt än att traska in och det är långt ifrån säkert att det finns plats. Vi lyckades få bord till kvällen efter. Allt är enkelt, kvällens rätter står på en griffeltavla som servitören ställer fram med ett väldigt begränsat urval av både maträtter och dryck. Det är trångt, max 20 sittplatser och man sitter på små pallar. Väldigt speciell restaurang, vilket gör det till en rolig upplevelse. Maten var väldigt god och vällagad.

En av våra regler när vi reser är obligatoriskt intag av glass varje dag. Självklart besökte vi Fenocchio, som ska ha den bästa glassen i Nice. Men all glass vi åt var underbart god!

Vi älskade verkligen Nice och vill åka tillbaka snart!

DSC_1652

Hej då för denna gång!

/Wicklundarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s