Nutellasemifreddo a’la LaChon

En dessert som alltid går hem. Den vanliga serveringen brukar vara i en springform. Men ville göra lite snyggare dessert på tallrik så då blev den såhär. Frös glassen i portionsformar och la upp med garnering. Perfekt att förbereda dagen innan den ska serveras, då det tar ca 5 timmar för den att frysa.

Du behöver:
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
2 blad gelatinblad
400 g ljummen nutella
Garnering:
2 marängbottnar
hallon
kanderade cashewnötter
lemoncurd
muscavadosirap

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa äggvitan med hälften av sockret till ett hårt skum. I nästa bunke vispar du äggulan med resten av sockret.  I en tredje bunke vispar du grädden.
Vänd ihop äggulan, äggvitan och grädden, krossa en av marängbottnarna och blanda ner detta i smeten. Sedan dags att blanda ner nutellan. Krama ur gelantinbladen och lägg i en liten kastrull. Tillsätt ett par matskedar av smeten och smält det försiktigt under omrörning. (Gelantinet smälter vid ca 40-50 grader) När det har smält tar du några rejäla skedar av smeten och rör ut gelantinblandningen ordentligt. Vänd sedan ner gelantinblandningen i resten av smeten.
Önskar du göra en tårta lägger du den andra marängbottnen i en springform och fyller på med smeten å in i frysen.
Önskar du göra portionsformar så fryser du smeten i dem och använder sedan den andra marängbotten till garneringen.

Gelantinet går att uteslutas men gör att den inte smälter lika fort.

/Nicklas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s