Lax förrätt

on

En lyxig men lättgjord förrätt som är sprängfylld med umami och fantastisk god. Inspirationen kommer från Mattias Dahlgrens kokbok.

Du behöver:
Ca 70-100 g lax per person. Salmalax eller motsvarande kvalitét krävs för denna rätt.
Gurka, lika mängd som laxen
Salladslök, ett par stycken
Korianderkruka
Sojatapioka
Sojaemulsion
Sushi ingefära (gari)

Tapiokan behöver du göra kvällen innan.
1/2dl tapioka
1/2dl soja
Koka tapiokan i ca en liter vatten i 11-12 minuter. Häll av i en sil och kyl ner i kallt vatten några sekunder. När den runnit av så lägg den i en bytta. Slå på sojan och låt stå i kylen över natten.

Sojaemulsion:
1 ägg
2dl neutral matolja
Soja efter smak, vi använder tamarisoja.
Knäck ett ägg i en hög skål, tex ett litermått. Mixa upp ägget och tillsätt oljan i en tunn fin stråle medans du fortsätter mixa. Smaka av med soja i önskad mängd. Börja med 2-3msk och om du vill ha kraftigare smak tillsätter du mer. Avsluta med en liten nypa salt.

Rimma laxen
1 l vatten
0.5dl salt
Lös upp saltet i vattnet. Skär laxen i 1.5-2cm bitar. Lägg laxen i saltvattnet och rimma i 15 minuter. Plocka sedan upp dem och skölj i kallt vatten.

Gurkan
Skala och skär gurkan i lika stora och många bitar som laxen.

Salladslöken
Skär salladslöken i strimlor på längden. Lägg dem i iskallt vatten så de ”krullar” sig. Som du kanske gjorde med maskrosor som barn.

Upplägg
Arrangera/lägg upp som du själv önskar. På bilden började jag med laxen, sen gurka. Dutta ut några små klickar emulsion bredvid laxen och gurkan, likaså med tapiokan. Avsluta med att garnera med gari, salladslök och korianderblad. Å så klart lite flingsalt och svartpeppar från kvarnen.

Lycka till!
/Nicklas

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s