Tips för att få barn att äta mer vegetariskt och grönsaker

När vi gästbloggare med en veckomatsedel hos Baking Babies bad dem också om våra bästa tips för att få våra barn att åta mer vegetariskt. Nedan hittar ni dem. Om våra barn äter mycket vegetarisk mat? Det varierar rejält.

Ett bra nybörjartips är att göra vegetariska rätter som liknar ”vanlig” mat som vegetarisk “köttfärssås” på sojafärschili con quorn med avokado, gräddfil och tortilla eller vegetariana rigatoni gratinati al forno eller vegetarisk lasagne. På så sätt fasas vegetariska smaker in.

Ett annat tips som gränsar till det ovan är att känna av vad barnen gillar och försöka göra vegetariska rätter som speglar det. Om barnen gillar pasta så kör på vegetariska varianter, med få ingredienser som bucatini med rostade grönsaker och parmesan eller broccolipasta med parmesan. Låt barnenen hyvla parmesan!

Barn kan ofta ha svårt med konsistenser. Ett tips är då att riva ner grönsaken i maten, exempelvis genom att riva ner champinjoner i en pastasåsen. På så sätt kommer svampsmaken med men inte konsistensen, prova spaghetti med örter, tomat och champinjoner. Detsamma gäller zucchini och fetaostplättar med keso-“aioli” och vattenmelon.

Soppa är ofta poppis hos barn, och det är ofta vegetariska alternativ som funkar bäst. Vi brukar ha typ nybakt bröd (levain) eller quesadillas till, prova champinjonsoppa med quesadilla. Ett annat tips är att servera tillbehör till soppas, exv. ostkrutonger till löksoppa. På så sätt finns oftast något att äta om barnen inte skulle gilla själva soppan.

Servera grönsakerna så att barnen själva får plocka det alternativ som de gillar, exempelvis i fina skålar eller kör på grönsaksstavar och dipp.

Ett annat tips som är en hit hos familjen Larsson är att låtsas vara dinosaurier som äter träd (dvs. små broccolibuketter)!

Fler tips på vegetariska rätter finns på bloggen!

/Fredrik, Nicklas och Rikard

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s