Pappardelle med ugnsrostad  aubergine, vitlök, parmesan, citron och chili 

En enkel och god vegetarisk pasta. Att rosta auberginen och vitlöken på hög värme i sitt skal ger god rostad smak, blir nästan lite lätt rökig smak. Pastasort kan du självklart variera efter favoritsort. Jag använder två olika olivoljor, en lite enklare att steka i och en av riktigt bra kvalitet som jag ringlar över vid servering.

Sätt ugnen på högsta grilleffekt.

1 kg aubergine
8 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
1 citron
1 msk olivolja av enkel kvalitet
1 msk kallpressad olivolja av bra kvalitet
Ca 60 gram parmesanost , hyvlad
1 kruka basilika
Flingsallt och svartpeppar
Ca. 300 gr pappardelle eller annan pasta

Lägg aubergine och vitlöksklyftorna med skal i en ugnsfast form och ställ in i den varma ugnen. Nu kan du sätta på pastavatten och koka pastan efter anvisningarna på förpackningen. Finhacka chilifrukten.

Efter 15 minuter så tar du ut vitlöken. Låt auberginen stå 5 minuter till i ugnen. Dra bort vitlöksskalet och grovhacka vitlöksinnanmätet. Dela auberginen på mitten och skrapa köttet från skalet i större bitar.

Värm upp den enkla olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i chilin och vitlöken, fräs runt några sekunder, tillför auberginen, rör runt och tag av värmen. Finriv citronskal ner i pannan, pressa även ur saften ur citronerna i pannan. Blanda upp detta med pastan, smaka upp med salt och peppar, grovkrossa den hyvlade parmesanosten i handen över pastan, plocka över basilikan, ringla över den finare olivoljan och servera med en god sallad.

/Fredrik

pasta

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s