Krispiga italienska risbollar med vitlöksdipp och citronmarinerad svartkål

risbollar

Goda vegetariska risbollar som är väldigt enkla att göra och som alltid blir väldigt uppskattade. Bollarna passar även utmärkt att ha som tillbehör till en fisk eller kycklingrätt. I samarbeta med Vegomat gjorde vi dessa risbollar vegansk genom att byta ut mozzarellan mot en sojsbaserad  ”mozzarella”. Se en film när vi tillagar risbollarna.

Viktigt att du är försiktig när du friterar, använd gärna en termometer så du har koll på oljans temperatur. Och ha alltid ett lock liggande bredvid kastrullen så att du snabbt kan kväva elden om olyckan skulle vara framme.

6 dl kokt avorioris eller rus sv annan klibbigsort
200 gr riven mozzarella
200 gr soltorkade tomater
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar
Maizena
5 dl rapsoljaolja eller frityrolja till fritering

Hacka soltorkade tomater, skär bort basilikan med stjälkarna från krukan. Lägg tomaterna, basilikan och mozzarellan i en food processor och hacka samman snabbt. Blanda detta med riset, smaka upp med salt och peppar.

Forma små bollar av smeten, tryck ihop dom när du formar så dom  blir fasta. Blir ungefär 24 bollar. Rulla bollarna i maizena.

Värm upp oljan till 180-190 grader och fritera bollarna i omgångar, ca 1-2 minuter per omgång, ska bli gyllenbruna och krispiga. Plocka upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller en kökshandduk.

Vitlöksdipp

1/2 dl kikärtsspad
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta, finriven eller pressad
2 1/2dl matolja
Salt och peppar

Häll kikärtspadet i en smal och hög bunke som passar till din handmixer, tillsätt resterande ingredienser förutom oljan. Börja mixa, tillsätt oljan i en tunn stråle och mixa hela tiden så att det tjocknar och blir till majonnäsliknande konsistens. Smaka upp med salt och peppar.

Sallad

200 gr svartkål
1 citron
12 st cocktailtomater
flingsalt

Dra kålen i små bitar från stjälken, lägg den i en bunke och pressa citronen över. Skiva tomaterna och blanda ner med kålen, smaka upp med salt.

/Fredrik

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s