Fläder & limepaj


Sambon fick en kakbok för ett tag sedan som heter ”En nypa socker” och här fanns många recept som ska testas, det första vi testade var en variant på key lime pie.
Den bjöd vi sedan på när vi hade bloggträff och den fick godkänt av alla vuxna, barnen var lite skeptiska och var glada för glassen de fick istället. Gjorde egna glasspinnar till dem, enklaste glassreceptet såklart, hittar du här!

Pajskal:
300 g digestivekex
100 g smör

Fläderfyllning:
400 g kondenserad mjölk, 1 burk
3 st äggulor
2 dl koncentrerad fläderblomsaft
2 lime, saft och skal
1 dl  yoghurt naturell
1 tsk vaniljsocker

Italiensk maräng:
1,5 dl strösocker
1/2 dl vatten
4 st äggvita
1,5 dl strösocker

Börja med att göra pajskalet så du mixar kexen till fina smulor.  Smält smöret och bränn på det lite så det blir brynt, vilket tar fram en väldigt god smak. Häll smöret över smulorna och blanda ihop. Tryck ut det i en pajform och ställ in det i frysen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ca 10 minuter.
Sedan gör du fyllningen och då blandar du ihop alla ingredienser till en slät smet som du häller i pajskalet. Dra ner ugnen till 150 grader och grädda i cirka 45 minuter, tills den är fast men innan den börjar spricka. Låt den svalna.
Marängen, först gör du en sockerlag med strösocker och vatten. Koka upp och ha koll på temperaturen. Den ska bli 121 grader.
Häll äggvitan i en rostfri bunke och vispa upp den med elvisp eller matberedare med vispfunktion. Tillsätt strösockret lite i taget under vispning. Vispa tills du får en fast och blank marängsmet. Sen tillsätter du den heta sockerlagen i en tunn stråle och full fart på vispen. Nu ska den vispas tills det svalnar. Bred ut marängen över pajen och bränn sedan av den med en brännare. Servera!

Lycka till!
/Nicklas

 


2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s