Födelsedagstraditioner

Med våra tre barn där äldsta precis fyllt 12 år har det blivit många födelsedagar firade. Eftersom jag själv tycker det är oerhört intressant att läsa om andras traditioner för att få inspiration tänker jag idag dela med mig av hur vi gör.

Maten är en viktig del i firandet. Det är frukost på sängen för födelsedagsbarnet, den ska vara extra lyxig med uppskuren frukt fint upplagd, juice, smörgås med gott pålägg och smaksatt yoghurt. Sånt som vi inte har till vardags och så någon sötsak till, en muffins med en krämig fyllning eller en kanelbulle. Extra fina skålar, glas och fat att servera i.

dsc_2963

Kvällen innan har vi blåst ballonger och serpentiner så det blir sådär kalasigt och dukat fint till frukosten med färgglada tulpaner eller ranunkler på bordet.

Några dagar innan födelsedagen får födelsedagsbarnet önska vilken middag hen vill ha på sin dag. Det funderas länge på detta och ändringarna kan bli många, det är ju så svårt att välja!

Våra två döttrar fyller år dagarna efter varandra( det är intensiva dagar i januari och kalasen med kompisar brukar bli av först någon månad senare när vi åter samlat krafter…). Det är alltid så roligt att få höra vad de vill äta. I år önskade Alma som fyllde 12 år ha sushi till middag och till efterrätt usti paka, som är en slags deg som friteras och doppas i socker. Det smakar ungefär som nyfriterade munkar, jättegott! Tea som fyllde 9 år önskade sig min chili con carne till middag (smickrande att bli vald framför en kock, hehe) och glasskaostårta till efterrätt. Det skulle prompt vara Big Packs glass med tre smaker, köpt kolasås, köpt chokladsås och strössel. Inget hemgjort skulle det vara! Det går ju att ana vad som kommer hända senare vid utflyttningen, en helfabrikatbonanza utan dess like i första egna lägenheten!

Med födelsedagar så tätt blir det ofta gemensamt kalas med närmaste släkt. Alma som älskar att baka gjorde och planerade såklart tårtan. Lillasyster som inte gillar vispad grädde fick ena halvan med chokladpudding. Det skulle också var nutella, jordgubbssylt i och massor med godis, strössel och bär på.

Vid middagen var det den årliga intervjun av födelsedagsbarnet. Det är samma frågor som ställs varje år och det är så kul att se hur svaren ändras, eller år efter år förblir desamma.

Såhär ser födelsedagarna ut för våra barn, hur firas det hemma hos er?? Jag är sjukt nyfiken!

/Smulan

4 kommentarer Lägg till din

 1. Lisa skriver:

  Vad är det för frågor ni ställer?

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Det är väldigt blandat. Några exempel: säg något du är bra på, vilket är ditt favoritgodis?, vad är du rädd för?, vad gör dig lycklig?, en sak du vill göra eller lära dig i år?, vad gör dig ledsen?, favoritmat?, vad tycker du om att göra med familjen? Och ett gäng till 😊

   Gilla

   1. Hanna Lundgren skriver:

    Åh…jag tar gärna ännu fler tips på frågor:) så fin idé som jag nog tänkte ta rakt av till mellanpojken som fyller 7 år på söndag😊
    Och tack för mycket matinspiration!👌🏼⭐
    //mamma Hanna

    Gilla

 2. Therese Örnstad Lönnberg skriver:

  Vi serverar bullar till frukost med saft, båda gärna hemmagjorda om vi hunnit. Sedan får de välja eller vi överraskar dem med något vi vet de tycker om att göra, t.ex. badhus, tekniska museet, skansen m.m. Ibland kan både föräldrarna vara med ibland bara ena men båda barnen är alltid med. Sedan bli det lunch och middag som de tycker om och mys.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s