En riktigt god och mustig indisk gryta som passar både till vardag och fest och som värmer gott denna tid på året. Styrkan är medel eller lite över medel skulle jag säga, men där kan en reglera lite både upp och ner med chilin (sambal olek). Det kanske inte är den barnvänligaste rätten, i alla fall inte för dom yngre, våra barn tyckte det var för starkt och åt mest ris och yoghurt. Men vi vuxna älskar den och även äldre barn uppskattar den. Vanligast är att göra den på lamm men jag brukar även använda hjort, det funkar även med nöt om en föredrar det.
1 kg grytbitar av lamm eller hjort
3 gula lökar – tärnade
5 vitlöksklyftor – hackade
4 cm ingefära – riven
1 1/2 msk olja
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk malda korianderfrön
1/2 msk sambal olek
1 dl tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 citron – finrivet skal och saften
2 1/2 tsk salt
Matolja till stekning
Strimlade aprikoser
Hackade pistagenötter
Basmatiris
Nanbröd
Bryn köttet på hög värme i olja, lägg sedan köttet och resterande ingredienser i en gryta. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock ca 3 timmar, tills köttet är riktigt mört, testa gärna med en gaffel att det lätt faller sönder.
Servera med basmatiris och ett gott bröd, gärna nan. Jag serverar även tjock yoghurt, strimlade torkade aprikoser och hackade pistagenötter till.
/Fredrik
Ser ingen chili i receptet?? För det ska det väl vara eftersom du nämnde att det kan man reglera för styrkan.
GillaGilla
Hej, i denna så använder sambal olek, en chilipasta. Det är framförallt mängden av den som du kan reglera styrkan med. Hoppas att du testar denna och gillar den. Må gott Fredrik
GillaGilla
Tack för svar. Det kommer att bli lördagens middag hos oss.
GillaGilla
Kul att höra, hoppas ni blir nöjda.
GillaGilla