Ägg Benedict – pocherat ägg, skinka/lax, spenat och hollandaise på toast

agg

Inbland när vi har frukostgäster eller om vi bara vill festa till det till frukost så gör vi denna supergoda rätt. Det blir alltid en succé! Att pochera ägg är enklare än vad en kanske tror, viktigt är mängden ättika i vattnet då det är den som gör att ägget drar ihop sig. Viktigt också att du inte saltar vattnet utan saltar på de färdiga äggen. Hollandaise måste jag erkänna att jag sällan gör själv till frukost utan köper en färdig variant.

Pocherat ägg
15 dl vatten
1 dl ättika
4 ägg
Koka upp vatten och ättika, knäck äggen ett i taget i en liten kaffekopp eller decilitermått. Håll i örat på koppen och sänk ner koppen i det kokande vattnet och töm ur ägget, låt koka 2 minuter, vattnet kan koka rätt kraftigt. Plocka upp ägget med en hålslev eller liknande och låt rinna av på en kökshandduk. Upprepa proceduren med resterande ägg. Om du är snabb att knäcka äggen och sänka ner i vattnet så kan du köra flera ägg samtidigt.

Gräddkokt spenat 
1 lök – hackad
2 vitlök – riven
10 gr smör
150 gr spenat
1 dl grädde
Salt och peppar

Fräs lök och vitlök i smöret i en liten kastrull på medelhög värme tills den blir genomskinlig. Blanda ner spenaten och slå på grädden, låt koka ihop nån minut, smaka upp med salt och peppar.

Till servering
4 skivor rostat eller stekt bröd
4 skivor rökt skinka eller rökt lax
2 dl hollandaisesås egengjord eller köpt
Svartpeppar
Flingsalt

Vid serveringen så lägger du spenaten ovanpå brödet, sedan skinka / lax och  ett ägg ovanpå och toppa med hollandaisesås, lite salt och peppar.

Egengjord hollandaisesås
Det här receptet blir en lite större sats än vad som kanske går åt till fyra personer, men  det är svårt att göra en mindre sats.

300 gr smält smör
5 äggulor
2 msk vitt vin
Salt
Peppar
1 citron, saften ifrån

Lägg äggulorna i kastrullen med vätskan. Ställ kastrullen i vattenbad på medelvärme, (du värmer upp en stor kastrull med vatten och i den ställer du den mindre kastrullen). Vattenbadet ska inte hålla mer än ca 80 grader. Vispa äggblandningen tills den tjocknar, viktigt att vispa hela tiden och i botten. Tag kastrullen från värmen, ställ den på en blöt wettexduk så står den still.

Se till att det smälta smöret håller ca 50 grader och vispa ner det i en tunn stråle i äggen, vispa ordentligt hela tiden, vispa inte ner den vita bottensatsen (det finns risk att det skär sig då). Smaka upp med salt och peppar och färskpressad citronsaft.

Om såsen är för tjock så tillsätt några droppar kallt vatten. Servera direkt. Viktigt är att inte tillsätta för mycket smör åt gången, framförallt i början. Även viktigt att smöret inte är för varmt.

Tips! Om såsen skulle skära sig så kokar du upp ett par matskedar grädde och vispar sedan ner såsen i en stråle i detta, vispa kraftigt. Kika även in här hur du räddar skuten bearnaise

/Fredrik

agg-2

3 thoughts on “Ägg Benedict – pocherat ägg, skinka/lax, spenat och hollandaise på toast

  1. Pingback: Inspiration till påskbordet – smått och gott för hela familjen | 3 kockar 7 kids

  2. Pingback: Grillad sparris, bakat ägg, rökt gräddfil, syrad rödlök, kavringskrutonger och sikrom | 3 kockar 7 kids

  3. Pingback: Veckomatsedel v 32 | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s