Inspiration till matplaneringen

Nytt år och dags att infria nyårslöften och mål för det kommande året. Kanske är ett mål att få en mer strukturerad vardag, där hela veckans måltider planeras och inhandlas en dag i veckan? Här kommer i så fall tips på vägen!

Om det är svårt att komma på vad som ska lagas varje vecka tycker jag att det är bra att ha ett antal rätter som du vet fungerar. Vartefter du hittar nya rätter så lägger du bara till dem i listan.

Rätterna kan du kategorisera så som du vill lägga upp din vecka. När jag gör en veckomatsedel utgår jag ungefär från dessa kategorier och väljer ut från dem:

  • Minst 1 vegetarisk rätt
  • En fiskrätt
  • En pasta
  • En kötträtt
  • En soppa
  • En kycklingrätt
  • Pizza (alltid fredagspizza hos oss…)

Om du har en struktur så är det superenkelt att bara plocka från de olika kategorierna och vips har du veckans middagar planerade. Du kan även ha en rullande veckomatsedel, t ex 5 veckor som bas där du bara byter ut rätter då och då när du känner för något nytt eller annorlunda. Båda varianterna kräver tid att sätta ihop första gången, men när det väl är klart så är vardagen sedan räddad!

Här kommer förslag på rätter att använda:

Fisk

Basilika och färskostöverbakad lax med grönsakstagliatelle 
Brynt lax med råkost, sojamajonäs, lime och koriander
Halstrad lax med råstekt broccoli och pressad potatis
Skreirygg med tomat, kronärtskocka och olivolja 
Ugnsbakad torsk med smörstekt kål, bacon och pepparrot
Ugnsbakad sej med brynt smörvinägrett och hyvlade grönsaker

Kyckling

Asiatiska kycklingfärsbullar med soja- och ingefärsnudlar
Kycklingfärssås med röd curry och kokosgrädde
Kyckling med penne “arrabiata” (på argbiggans vis)
Kycklingtacos – med min egna tacokrydda
Varm kycklingsallad med blomkål, citron och pumpafrön

Vegetariskt

Black bean burger i pitabröd med avokado créme, rostad sötpotatis och sallad
Krispiga boveteplättar, örtkeso och kålsallad med soja och citronvinägrett
Krämig risoni med haricots vertes, grönkål och svamp
Raggmunk med majs & morot och tillbehören halloumi, rödbeta och linssallad
Spaghetti med örter, tomat och champinjoner
Risotto med smörstekt svartrot, champinjoner och persilja

Soppa

Blomkålssoppa med rostade frön
Jordärtsskockssoppa med kavringsflarn och krispig äppeltartar
Potatissoppa med krämigt ägg och örtkrutonger

Kött

Blodpudding med tillbehör
Färsbiffar med mozzarella, soltorkade tomater och basilika
Karré med parmesan, grönkål, citron och smör
Lammfrikadeller i krämig sås med pasta och sockerärtor
Strimlad lövbiff med soja och grönsaker
Strozzapreti med salsicca, tomat och örter

Lycka till!

/Rikard

 

4 kommentarer Lägg till din

  1. SA skriver:

    Åh! Jag gör nästan exakt likadant men bara för måndag-fredag (helgen är mer flytande beroende på hur mycket tid vi har). Jag siktar på en inte lika strikt fördelning utan
    – 1 dag fet fisk
    – 1 dag mager fisk
    – 1 dag vegetarisk
    – 1 dag kyckling
    – 1 dag soppa

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s