Fläsklägg med buljongkokta rotgrönsaker och pepparrotskräm 

Här kommer en rätt med klassiska smaker, det kräver lite extra tid så planera gärna in rätten till en helg. En perfekt bjudrätt! När du bakar kött under längre tid så passa på att laga till mer än en middag.

Köttet

1500 g rimmat fläsklägg på ben

Sätt ugnen på 80 grader. Lägg in fläsklägget i ugnen i förpackningen som du köpt den i. Baka den i 10-12 timmar. Tag ut den och låt den svalna lite, öppna förpackningen och spara spadet, det är grunden till såsen. Rensa fläsklägget från fett, ben och senor och dela köttet i lagom stora bitar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pepparotscremé
2 dl riven pepparrot
1 dl grädde
250 g créme fraiche
Salt och vitpeppar

Koka upp grädden med pepparroten, ta av från värmen och täck med lock eller plast, låt det stå och dra ca tio minuter. Sila av och pressa ur så mycket som möjligt av vätskan med tex en sked. Låt den kallna och vispa sedan upp det med créme fraichen. Det ska bli ungefär samma konsistens som vispad grädde. Smaka av med salt och vitpeppar.

Rotfrukterna
600-700 g rotfrukter – potatis, morot, palsternacka, rotselleri och majrova använde vi
2 schalottenlök
3 salladslökar

Skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, ca 1,5-2 cm. Koka dem i mjuka i läggspadet, de får gärna vara lite ”al dente”. Plocka upp rotfrukterna och blanda upp dem med salladslöken, skuren i skivor, och fint skuren schalottenlök.

Såsen
Buljongen från fläsklägget
50 g smör
Salt och vitpeppar
Ev vatten att späda med

Koka upp spadet och smaka av med peppar och ev lite mer salt. Blir det för kraftig smak späd med vatten. Red såsen med lite maizenaredning, såsen ska vara ganska tunn men gärna lite simmig.Precis innan servering vispar du ner smöret, gärna med en stavmixer så blir såsen skummig och fin.

Lycka till!
/Nicklas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

3 kommentarer Lägg till din

 1. Annette skriver:

  Så vansinnigt gott. Tror du det funkar med revbensspjäll också?

  Gilla

  1. 3kockar7kids skriver:

   Det tror jag absolut!
   Prova och återkom gärna med resultatet!
   /Nicklas

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s