Här kommer en rätt med klassiska smaker, det kräver lite extra tid så planera gärna in rätten till en helg. En perfekt bjudrätt! När du bakar kött under längre tid så passa på att laga till mer än en middag.
Köttet
1500 g rimmat fläsklägg på ben
Sätt ugnen på 80 grader. Lägg in fläsklägget i ugnen i förpackningen som du köpt den i. Baka den i 10-12 timmar. Tag ut den och låt den svalna lite, öppna förpackningen och spara spadet, det är grunden till såsen. Rensa fläsklägget från fett, ben och senor och dela köttet i lagom stora bitar.
Pepparotscremé
2 dl riven pepparrot
1 dl grädde
250 g créme fraiche
Salt och vitpeppar
Koka upp grädden med pepparroten, ta av från värmen och täck med lock eller plast, låt det stå och dra ca tio minuter. Sila av och pressa ur så mycket som möjligt av vätskan med tex en sked. Låt den kallna och vispa sedan upp det med créme fraichen. Det ska bli ungefär samma konsistens som vispad grädde. Smaka av med salt och vitpeppar.
Rotfrukterna
600-700 g rotfrukter – potatis, morot, palsternacka, rotselleri och majrova använde vi
2 schalottenlök
3 salladslökar
Skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, ca 1,5-2 cm. Koka dem i mjuka i läggspadet, de får gärna vara lite ”al dente”. Plocka upp rotfrukterna och blanda upp dem med salladslöken, skuren i skivor, och fint skuren schalottenlök.
Såsen
Buljongen från fläsklägget
50 g smör
Salt och vitpeppar
Ev vatten att späda med
Koka upp spadet och smaka av med peppar och ev lite mer salt. Blir det för kraftig smak späd med vatten. Red såsen med lite maizenaredning, såsen ska vara ganska tunn men gärna lite simmig.Precis innan servering vispar du ner smöret, gärna med en stavmixer så blir såsen skummig och fin.
Lycka till!
/Nicklas
Så vansinnigt gott. Tror du det funkar med revbensspjäll också?
GillaGilla
Det tror jag absolut!
Prova och återkom gärna med resultatet!
/Nicklas
GillaGilla