Köttfärsgratinerad zucchini

kottfarsfylld-zucchini

Jag köpte hem ett gäng zucchini på extrapris häromveckan och testade att göra en lite ny variant med köttfärssåsen. Vi tyckte alla att det blev gott, men barnen skulle prångt ha sin pasta till ändå, så så fick det bli för att få nån sorts matro denna dag. Jag har valt att ha lite tuggmotstånd i zucchinin då jag gillar det, men vill du ha den mjuk så öka på tiden i ugnen och sätt ev. över lite aluminiumfolie om du inte vill ha mera färg på rätten.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft

2 stora zucchini
400 gr köttfärs
1 gul lök – hackad
3 vitlöksklyftor – rivna
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 morot – finriven
1/2 dl ketchup
1 msk torkad oregano
1 tsk italiensk salladskrydda
3-4 droppar tabasco
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
100 gr. riven ost

Skär av ändarna på zucchinin och dela dom i fyra lika stora bitar på längden. Gröp ur stubbarna, med en liten kniv och tesked. Hacka ner det urgröpta köttet i köttfärsen. Stek köttfärsen på hög värme i lite smör tills den börjar få fin färg, tillsätt då lök och vitlök och låt steka ett par minuter till, Slå på tomaterna och det hackade zucchiniköttet, skölj ur tomatburken med vattnet och slå detta i pannan. Tillsätt moroten, ketchup och kryddorna. Låt koka samman ca 10 minuter, smaka ev upp med mera salt och peppar.

Ställ de urgröpta zucchinisarna tätt ihop i en ugnsfast form. Fyll varje zucchini med köttfärssås, slå resterande sås ovanpå alla, täck med den rivna osten. Sätt in i ugnen ca 12 – 20 minuter. Vi bakade av i 12 minuter och fick då härligt tuggmotstånd i zucchinin, men om du inte gillar det så kör den längre. Servera med en härlig sallad, våra barn ville även ha pasta till så det fick det bli hos oss.

/Fredrik

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s