Den andra rätten vi gjorde av vår ugnsbakade rotselleri blev en soppa. Du kan äta den som den är eller med något matigt i, som förrätt eller varmrätt.
300g rostad rotselleri
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk koncentrerad kycklingbuljong
5 dl grädde
5 dl vatten
0,5 tsk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
30 g riven parmesanost
60 g smör
Hacka lök och vitlök och skär ner rotsellerin i mindre bitar, fräs allt tillsammans i hälften av smöret. Slå på vatten och kycklingbuljongen och låt det koka/sjuda ca 10 minuter. Mixa allt till en slät puré i en mixerkanna. Häll tillbaka det till kastrullen och tillsätt grädden. Låt det koka upp och smaka av med salt, peppar och champagnevinäger.
Avsluta sedan soppan med att mixa ner parmesanen och resten av smöret. Tänk på att efter du tillssatt parmesanen ska inte soppan koka, då finns det risk att den blir grynig.
Vi åt soppan med halstrad lax och pilgrimmsmussla för att vi helt enkelt var sugna på det. Ta det du är sugen på!