Brunch med gänget


Vår familjs tur att bjuda gänget på brunch. Det blev en fiskgryta som grund och sen tog man själv av tillbehören, gös, lax, pilgrimsmussla, räkor, musslor, krutonger och citrusaioli. Grunden till fiskgrytan kan du förberda tex dagen innan. En rätt som passar bra att bjuda på när man är många och en god fiskgryta är ju aldrig fel!

Fiskgryta
150 g zucchini
150 g rotfrukter tex morot, palsternacka, rotselleri
150 g paprika
750 g potatis
90 g tomatpuré
400 g krossade tomater
1,5 liter vatten/buljong
3 msk olivolja
2 klyftor vitlök
1 tsk dillfrö
1 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk timjan
3 lagerblad
3 stjärnanis
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa chiliflakes

Skär zucchini, rotfrukter, potatis och paprika i ca 1,5cm stora bitar, gärna osymmetriska. Finmal timjan, fänkålsfrön, dillfrön, chiliflakes, ett lagerblad och en stjärnanis. Fräs det sedan i olivoljan, tillsätt tomatpurén och fräs lite till. (Gör att syran i tomatpurén dämpas).tillsätt  de resterande stjärnanisarna och lagerbladen. Ner med de skurna grönsakerna. Späd med vatten/buljong och de krossade tomaterna, och låt det sjuda tills de är klara, 15 minuter. Smaka av med salt och vinäger.

Citrusaioli
1 ägg
1 msk vinäger
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk diljon
2 dl matolja
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Denna sås mixar du snabbt ihop med en stavmixer. Blanda alla ingredienserna utom olja  i en hög behållare som mixern går ner i. Börja mixa och tillsätt oljan i en stråle, blir en tjock majonnäskonsistens. Smaka upp med salt och peppar.

Krutonger
4 skivor vitt bröd
1/2 dl olivolja
Flingsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 190 grader. Kantskär brödet och skär i önskad storlek, behöver inte vara perfekta bitar. Lägg i en ugnsform, drissla över oljan och blanda runt ordentligt. Salta och peppra, rör runt lite till. Baka av i ugnen ca 15 min tills gyllenbruna. Rör gärna runt en gång efter halva tiden. När dom är klara så lägg dom gärna på en bit hushållspapper för att svalna, så vis torkas överflödig olja bort och du får torra och goda krutonger.

Musslor
1 tråg musslor
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
1 skvätt vitt vin ca 1 dl

Skär ner löken och vitlöken och fräs i olivolja tillsammans med musslorna. Slå på vitvinet, slå på 1/2 liter vatten och låt musslorna ångas under lock tills de har öppnat sig. De musslor som inte öppnar sig ska slängas.

Trevlig sätt att bjuda och man gör sin egen soppa efter vad man gillar. Passar även när barn äter så olika.

Lite nybakat bröd till med rejält med smör på passar också väldigt bra! Tex detta, med eller utan valnötter: Valnötsbröd

Hoppas det smakar!

/Nicklas

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s