Blåbärsclafouti med lönnsirap och grädde


Fransk klassisk dessert som jag testade på brunchen sist. Clafouti är som en mix av ugnspannkaka och bruleé. Det vanligaste är att man använder körsbär, men det funkar i stort sett med vilket bär som helst. Smöret behöver inte brynas men jag tyckte det skulle bli en  spännande smak tillsammans med blåbären och lönnsirapen.

100 g brynt smör
7 ägg
3dl socker
4dl matlagningsgrädde
1 vaniljstång
1,5dl mjöl
1,5dl mandelmjöl
600g blåbär
1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret. Koka upp grädden med vaniljstången som du delat och skrapat ur fröna. Låt vätskan svalna lite och plocka ur vaniljstången. Tips! Lägg vaniljstången på tork och gör sedan ditt egna vaniljsocker, se här!

Lägg de torra ingredienserna i en bunke, blanda i mjölken och vispa ihop till en klumpfri smet. Vispa i äggen och till sist det brynta smöret.

Smöra och sockra en form, ca 30cm i diameter. Blanda blåbären med potatismjölet och lägg sedan i formen. Häll över smeten och in i ugnen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Kolla så claoufotin har stannat i mitten innan du tar ut den. Låt den svalna till rumstemperatur och servera med grädde och lönnsirap!

/Nicklas

One thought on “Blåbärsclafouti med lönnsirap och grädde

  1. Pingback: Veckomatsedel – veckan före löning | 3 kockar 7 kids

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s