Munkar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När Filip fyllde år sist skippade vi kanelbullarna och gjorde munkar istället. Jag gick på traditionella toppingar, florsockerglasyr och kanel & socker. Gott!!

Till ca 30 munkar behöver du:
Fördeg:
2,5dl mjölk
30 g jäst
2,5 dl vetemjöl special

57 g strösocker
7,5 g salt
2 ägg
7 g bakpulver
90 g rumsvarmt smör
1 tsk malen kardemumma
ca 8-9 dl vetemjöl special

Börja med fördegen:
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen.och rör om till jästen löst sig.Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Täck över bunken och låt jäsa 30 minuter.

Medan fördegen jäser blanda ihop salt, socker, bakpulver och kardemumma. Blanda ner detta i fördegen tillsammans med smöret och äggen. Kör assistenten så allt blandas. Tillsätt större delen av mängden av mjölet och kör tills du har en smidig deg som släpper från kanterna. Gör det inte det så tillsätt mer mjöl.

Kavla ut degen 5 mm tjock. Stansa ur rundlar ca 6 cm i diameter, tag sedan ur mitten med en mindre stansring ca 2,5-3cm. Lägg på plåt och låt de jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Fritera sedan munkarna i olja, ca 180 grader. 20-30 sekunder per sida, eller tills de har fin färg. Tips! Jag tog en gammal gaffel som jag böjde bak de yttre tänderna på, den använder jag att vända munkarna med. Vänd sedan munkarna direkt i valfri topping, tex kanel & socker eller florsockerglasyr. Låt de rinna av på galler, sen är de klara att fikas på!

/Nicklas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s