Smulans äppelmos-lättsockrat med vanilj

Mamman till mellanbarnets skolkamrat efterlyste plock av deras äpplen. Jag var snabb med att anmäla mig frivillig, tog med mellanbarnet för lek och ett par påsar att fylla. Vi gick därifrån med några kilo Transparent blanche och en annan sort som jag inte känner till. Underbart!

Det blev två stora laddningar med äppelmos, massor av torkade äppelringar (som jag torkar i vår eminenta svamptork) och så provade jag att göra en äppeldricka (den blev sådär och jag blandar därför upp den med flädersaft för lite mer smak…).

Kunde inte några dagar senare låta bli att ta reda på fallfrukten från vårt äppelträd som vi har i samfälligheten. Står liksom inte ut med att se hur den ruttnar bort. Har fortfarande äpplen kvar i kylen som väntar på att tas om hand, kanske det blir ytterligare en äppelmosladdning och ännu mer torkade äppelringar (barnen är helt tokiga i dem!)

3kockar-3

Hur som helst, äppelmoset gör jag lättsockrat och fryser istället (anledningen till att ha i mycket socker är ju för att det ska hålla länge). Jag har inte heller i natriumbensoat eller liknande utan kör äppelmoset helt naturellt. Börja med 300 g socker och smaka av, ha i mer om du tycker det blir för syrligt.

3kockar

3 kilo äpplen
3 dl vatten
300g socker
Vaniljstång

Skala, kärna ur och dela äpplena i fyra. Lägg dem i kallt vatten så de inte mörknar. När äpplena är skalade lägger du dem i en stor kastrull med delad och urskrapad vaniljstång och häller på vattnet. Koka på medelvärme ca 20-25 minuter. Mosa äpplena med en stor sked eller slev. Jag gillar när det är lite bitar i så jag mosar inte så mycket. Om du vill ha ett slätt mos så kan du mixa (efter att ha tagit ur vaniljstången). Ha i sockret och rör tills det löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer. Låt svalna, häll upp i burkar och frys in (vi hade nästan slut på burkar så det blev mest i plastpåsar, går också bra!).

/Smulan

 

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s