Rostad bulgursallad med toum – libanesisk vitlökscréme

bulgursallad-2

Häromdagen så skulle vi ha middagsgäster, och inspirerad av bloggen Zeinas kitchen så blev vi sugna på lite libanesiska smaker. Sixten gillar bulgur skarpt så det passar bra. Vi började med att marinera lammrostbiff i en blandning av persilja, vitlök, citron, sumak (libanesisk syrlig krydda gjord på sumakbäret), svartpeppar och olivolja, som vi sedan grillade.

Till detta gjorde vi bulgursallad, hummus (recept hittar du här) och toum – en libanesisk vitlökscréme. Allt blev supergott och älskat av oss alla, Sixten petade i och för sig bort allt grönt ur bulgursalladen, men ändå.

Bulgursallad
250 gr bulgur
5 dl vatten
1 buljongtärning – kyckling el. grönsak
3 citroner, saften ifrån
1/2 dl olivolja
200 gr babyplommontomater
1 rödlök
1/2 påse (35 gr) babyspenat
300 gr fetaost
25 gr bladpersilja, plockade blad
1/2 gurka
salt och svartpeppar

 Rosta bulguren i en varm stekpanna till bulguren blir gyllenbrunt. Koka upp vattnet med buljongtärningen och slå detta på den rostade bulguren, låt småputtra tills all vätska kokat in. Tag sedan av från värmen. Pressa citronerna och slå på saften och olivoljan på bulguren, rör runt och sätt plastfolie tätt över pannan och låt stå och svalna. Det tar ca 1 timme.

Skiva tomaterna, dela löken på mitten och skiva den tunt, strimla persiljan, tärna gurkan och smula ner fetaosten. Blanda mer allt detta och spenaten i den svalnade bulguren, smaka upp med salt och peppar.

Toum – libanesisk vitlökscremé
Receptet är hämtat ifrån bloggen Zeinas kitchen, (länk till originalreceptet hittar du här) ett riktigt superrecept som jag har gjort några små ändringar i, se nedan. Sjukt god!

2 äggvitor
2 vitlöksklyftor
2 1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
1 citron, saften ifrån
Salt och peppar

Gör såhär:
Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min.  Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt till dess vitlökscrémen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna någon timme. Håller sig i kylen i upp till 3-4 dagar. Servera med grillat!

/Fredrik

bulgursallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s