Skrubba och sikrom från Hanö

 

flundra-citron

sikrom

I somras spenderade vi en vecka på Hanö i Blekinge skärgård. Saras mamma Maj härstammar från Hanö och dem har fortfarande släktingar som bor – i vart fall delvis – kvar på ön. Sixten och morfar fick följa med ”Kapten Anders” på en fisketur tillsammans med Anders och Edward (Kapten Anders svärson och barnbarn). Dem lade nät och sedan kom de hem med en piggvar, en sik, några torskar och en rejäl mängd skrubba. Skrubba är en plattfisk och tydligen även Ölands landskapsfisk fick vi lära oss.

Sixten var otroligt laddad inför fiskandet. Kapten Anders och Anders rensade sedan fisken på löpande band. Katten Esox (betyder Gädda på latin) fick sig lite nyfångad fisk och renset gavs sedan till måsarna och bara det tyckte Sixten var fantastiskt!

Skrubba med remouladsås och potatis

Hur som helst fick vi med oss hem rommen från siken och en hel del skrubba. Många blir kanske rädda att det är en hel fisk men det är mycket enklare än vad en tror att skära bort fisken från benet och få en hel filé. Skrubban panerade jag i mjöl, uppvispat ägg och panko. Sedan stekte jag det på medelhög värme i lika delar smör och matolja.

Vi serverade remouladsås, potatis och sallad till. Recept på remouladsås hittar du här.

Att ta hand om sikrom

Jag tog hand om sikrommen och först plockade jag bort hinnorna genom att lägga den i iskallt vatten och med hjälp av en ballongvisp vispade jag runt med vispen så att hinnorna fastnade på vispen. Jag fick byta vatten några gånger och fortsätta vispa. Det tog en liten stund. Sedan såg jag till att hälla av vattnet och lägga rommen i en sil där den fick hänga av sig. Nu ska den blandas upp med salt och grundmåttet är fyra procent salt. Det betyder att vi hade fått ut cirka 90 gram rom och jag blandade således i ungefär fyra gram salt och en milliliter vodka. Sedan ställde jag in det i kylen och lät det rimma i någon timme. Därefter fick den hänga av igen så att överbliven vätska skalle rinna av och att den skulle bli så torr som möjligt. Livsmedelsverket rekommenderar nu att du fryser in romen i minst ett dygn innan du äter den. När du sedan tinar den kan du behöva hänga av den igen.

Servera gärna sikrommen med hackad rödlök, gräddfil, citron och rostat bröd. Eller prova att göra vår goda löjromspizza. Det fungerar lika bra med sikrom.

/Fredrik

flundra-2

rensad-fisksigge-och-måsarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s