Sedan vi fick barn skippar vi regelmässig förrätt när vi har vänner eller familj över på middag. Barnen gillar efterrätt bättre än förrätt och tre rätter blir en för lång middag. Vårt alternativ är att bjuda på mer matiga snacks. Även jag har införskaffat en pizzasten (eftersom både Rikard och Nicklas är flitiga användare), så denna gång blev det löjromspizza som snacks när min mamma och min syster med familj var över på middag.
Pizzadegen gjorde jag enligt Rikards recept som du hittar här.
Sätt ugnen på 275-300 grader varmluft, ha gärna en baksten i ugnen också. Alternativt lägg en baksten i en varm klotgrill och låt den bli ordentligt varm.
1/2 sats pizzadeg ifrån fredagspizzareceptet
350 gr lagrad prästost, riven
Ca 100 gr löjrom, avrunnen
1 burk (2 dl) créme fralche
1 citron , skalet ifrån
1 rödlök, finhackad
1 kruka dill
Vispa créme fraiche och det rivna citronskalet tjockt med elvisp, krydda upp med salt och peppar.
Lägg degen på ordentligt mjölat bakbord och tryck ut degen runt eller ovalt. Lägg över på bakplåtspapper och kavla ut lite mer, tills den blivit ca 1/2 cm tjock, lägg en blöt handduk under så ligger det still.
Lägg på osten och grädda i ca 10 minuter, gärna direkt på baksten om det finns, annars på plåt. Ta ut och fördela löjrom, rödlök och créme fraiche i små klickar runt om över pizzan. Plocka över dill, sprinkla över lite flingsalt och några drag med pepparkvarnen. Skär upp i mindre bitar och servera som tilltugg eller förrätt.
/Fredrik
6 kommentarer Lägg till din