En väldigt snabb och enkel fiskrätt. Salsa verde är en klassisk grön och fräsch örtsås som passar till det mesta. Örter kan adderas eller bytas ut efter smak. Såsen gick dessvärre inte hem hos våra barn, men vi vuxna älskar den. När du kokar färskpotatis så koka gärna upp vattnet först och ha sen i rikligt med dillstjälkar. På så vis tycker jag att det blir supergott, samt att det sprids gudomliga dofter som framkallar många mat och sommarminnen hos mig.
Sätt ugnen på 120 grader varmluft. Börja med potatisen, när den är klar så är du mer eller mindre klar med resterande.
560 gr torskrygg, ben och skinnfri – gärna snabbrimmad
Olivolja
Dela fisken i fyra lika stora bitar. Täck botten på en ugnsfast form med olivolja och lägg i fisken, baka sedan av den i ca 15 – 20 minuter, torsken ska ha en innertemperatur på 44 grader när den är klar.
Salsa verde
100 gr persilja, tvättad
50 gr spenat, tvättad
1 kruka basilika
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta, skalad
1 sardell
1 citron, saften ifrån
1 tsk dijonsenap
2 msk kallt vatten
1/2 dl kallpressad olivolja av bra kvalitet
Salt och peppar
Pressa citronen, plocka persiljan från stjälkarna. Mixa samman alla ingredienser i en kannmixer till en slät sås. Smaka upp med salt och peppar.
Ragun
1 knippe, 250 gr, grön sparris, tvättad
400 gr körsbärstomater, tvättade
1 vitlöksklyfta, skalad
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Dela tomaterna på mitten, dela sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Finriv vitlöken. Sätt en stekpanna på hög värme, ha i olivoljan och stek nu sparrisen där i. Låt den steka under omrörning ca 1 minut, tillsätt vitlöken och stek ca 1 minut till. Ha i tomaterna, rör om och låt fräsa runt ca 1 minut, smaka upp med salt och peppar.
1 kg färskpotatis, skrubbad
1 buket dillstjälkar
salt
vatten
Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt potatis dill och rikligt med salt. Låt sjuda tills klar ca 16-20 minuter.
/Fredrik