Presslunch på Franska residenset och kycklingrecept ifrån Danyel Couet

För ett par veckor sedan så blev inbjudna till franska residenset på presslunch inför lanseringen av en fransk kyckling. Kycklingen var från producenten La Belle de France och vi bjöds på flera olika goda rätter tillagade av Danyel Couet. Vi delar här med oss av ett recept och bilder från dagen, recepten är framtagna av Danyel Couet och passar sig kanske mer för dagar där du har lite mer tid till matlagningen.
Vi fick berättat för oss att kycklingen går ute varje dag och att de föds upp på ett 100% vegetabiliskt foder som är helt GMO- och antibiotikafritt. Det berättades även att i Frankrike arbetas det mycket med örtmediciner och naturläkemedel i förebyggande syfte istället för antibiotika. Kycklingen är en långsamt växande fågel som går ute i minst 81 dagar, vilket är längre än de flesta andra ekokycklingar. Kycklingarna är även märkta med den franska kvalitetscertifieringen Label Rouge, här kan du läsa mer om märkningen här.
Efter några dagar fick vi hem en kyckling för att pröva att tillaga den i lugn miljö. Jag tycker att den är smakrik och väldigt köttig i smaken. Det är nästan så att den uppfattas som för köttig och tuggig av vissa familjemedlemmar. Detta är nåt som uppnås av att kycklingen får gå ute och röra sig så mycket och att den är långsamt växande. Prismässigt så ligger den i samma priser som svensk eko-kyckling. Om en vill köpa denna kyckling eller en svensk eko gårdskyckling avgörs nog av ens eget tycke och smak samt av tankar om inhemsk eller importerad produktion.
/Fredrik
 10235_La_Belle_de_France-taco-mexican-Fiesta_1
TACO”MEXICAN FIESTA”
4 pers
3 La Belle de France gårdskyckling (lårfilé utan skinn)
1 tsk chipotlepuré
2 msk limesaft
1 msk flytande honung
3 msk olivolja
1 msk finhackad färsk koriander
salt och svartpeppar
2 rödlökar, tunt skivade
1/2 dl limesaft
1 tsk flytande honung
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
3 avokado
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tomat, urgröpt och finhackad
2 msk finhackad färsk koriander
1 msk limesaft
salt och svartpeppar
8-12 små vetetortillas
1 huvud romansallad, skuren i mindre bitar
färsk koriander till garnering
skivad chili till garnering
1.
Blanda ihop chipotelpurén, limesaft, honung, olivolja, koriander och smaksätt med salt
och peppar. Skär ner La Belle de France lårfilén i 1 x 1 cm och vänd ner i marinaden.
Låt stå minst 10 min. Värm en stekpanna och stek kycklingen tills den är klar och fått
fin färg (ca 5-7min).
2.
Lägg den skivade rödlöken i en bunke och häll i limesaft, honung och olivoljan. Smaksätt med salt och peppar. Rör väl så att allt blandas. Låt stå minst 10 min innanservering.
3.
Gröp ur avokadon och lägg i en bunke. Lägg i vitlök, tomat, koriander och limesaft.
Mosa ihop med en gaffel och smaksätt med salt och svartpeppar.
4.
Värm en stekpanna och rosta tortillabröden torrt. Vänd var 4:e sek tills de börjar få lite färg. Lägg upp på ett fat med en handduk över för att behålla värmen.
5.
Servera alt separat så att man får bygga sin egen taco eller montera ihop dem enligt bilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s